Cristina Carrasco
Un total de 194 dones han presentat durant els sis primers mesos de l’any una denúncia al jutjat de Rubí per haver patit violència masclista. En tots els casos, va ser arran d’un atestat realitzat pels cossos policials i amb denúncia de la mateixa víctima.
Són dades que es recullen als informes de l’Observatori del Vallès Occidental corresponents als dos primers trimestres de l’any. Les dades respecte al mateix període de l’any passat, quan es van presentar 152 denúncies, demostren el repunt dels casos de violència de gènere a la ciutat.
Una altra dada destacada dels informes de l’observatori hi ha que el partit judicial de Rubí és el que més ordres de protecció accepta al conjunt de la comarca. Durant els primers sis mesos, es van incoar 43 ordres de protecció al jutjat de Rubí, de les quals es van adoptar 29, és a dir, el 67,44%. Per contra, s’han denegat 14 ordres, una xifra sensiblement inferior a la resta de ciutats de la comarca.
En l’àmbit municipal, altres dades facilitades pel Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD) apunten que enguany, el Servei Psicològic té 215 expedients actius, 111 dels quals es corresponen amb casos nous, mentre que el Servei de psicologia infantil ha atès 10 criatures. Casa d’Urgències ha registrat l’ingrés de dues dones i dos menors. Pel que fa al servei de teleassistència mòbil per a dones que pateixen violència masclista en l’àmbit de la parella (ATENPRO), actualment té 73 usuàries, 17 de les quals s’hi han incorporat aquest any.
El conjunt de xifres, com a la resta de la comarca i a Catalunya, donen un balanç negatiu pel que fa als casos de violència masclista respecte als últims anys.
L’alcaldessa, Ana M. Martínez, assenyala que “ho estem veient en tots els espais que treballem dades, i el més preocupant són els casos en el grup d’edat de joves i adolescents”. “Les xarxes socials i les noves tecnologies faciliten el coneixement i la comunicació, però, malauradament, si es fa un pas més enllà, també el control i la dominació”, reflexiona Martínez, qui explica que el govern va fer una aposta per l’Espai Vincles, un projecte preventiu amb l’adolescència i el jovent de la ciutat per tractar relacions de parelles.
L’Espai Vincles, el projecte preventiu amb l’adolescència de Rubí, entre octubre de 2021 i juny del 2022 ha donat servei a tres centres de secundària: La Serreta, Teresa Altet i l’Estatut i des del setembre l’Espai Vincles està a tots els centres de secundària públics de la ciutat. Durant aquest temps s’hi han atès majoritàriament noies i un noi. En la majoria dels casos cursaven 2n i 3r ESO.
La màxima edil ressalta que, a banda de les iniciatives de prevenció i sensibilització, la ciutat s’ha dotat en els darrers anys d’eines com el Protocol municipal per a l’abordatge de la violència masclista, aprovat el maig del 2019, i el protocol municipal juvenil sobre violències masclistes i lgtbi-fòbiques a l’espai públic i contextos d’oci, del maig del 2022. “Eines que han de garantir que una víctima de violència de gènere s’adreça a l’administració, s’activi el circuit d’atenció de manera àgil i eficient”.
Commemoració
Rubí se suma a la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les dones, el 25 de novembre, amb el lema Si ens toquen a una, ens toquen a totes. L’acte central de la programació se celebrarà avui divendres 25 de novembre, a les 17.30 h, a la pl. Pere Aguilera amb la lectura del manifest amb motiu del 25N que anirà a càrrec de dones de la ciutat acompanyades de l’alcaldessa. Durant tot el mes de novembre s’estan realitzant actes de sensibilització i conscienciació des de molts diferents àmbits.
D’altra banda, l’Assemblea Feminista de Rubí ha organitzat ha organitzat una concentració a les 21 h davant de l’estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.