Fa exactament 500 anys, el 22 de juny del 1516, segons l’historiador Josep Serra Rosselló, es va consolidar a la Plaça Major el mercat i lloc de fires i festes. Des d’aquell moment el mercat era diari, 500 anys de vida documentats, on es celebraven fires periòdiques, com la fira de Sant Pere, la de Sant Sebastià o la de Sant Roc, festes religioses, sardanes, celebracions i trobades de tota mena. La Plaça Major es va convertir en l’espai públic, on els paradistes podien vendre tota mena de mercaderies.
Els paradistes del mercat de l’època solien transportar cada dia el gènere amb un burro, i qui no en tenia havia de carregar amb un gran mocador de fer farcells, o bé tota mena de cistells, hi havia carretons de mà i de lloguer pels qui no se’l podia comprar. Els més afortunats disposaven de carro i cavall. Els mocadors de farcells servien tant per presentar el gènere al terra, com també per fer de tendal a sobre del carretó. Als venedors se’ls coneixia més pel motiu que pel nom. Tant venedors com clients venien de totes les masies al voltant de Rubí, i també del Papiol, Castellbisbal, Sant Cugat, Sant Quirze i ciutats més llunyanes que no tenien mercat. El nostre mercat sempre ha funcionat bé.
Aquest mercat es va mantenir al mateix lloc fins l’any 1884, en què es va ampliar l’església, es va traslladar el cementiri a les afores i es van enderrocar els edificis municipals de la Plaça Major.
El 10 d’agost del 1930 es van començar les obres del primer edifici del Mercat, d’una sola planta, que van construir el contractista d’obres barceloní Antoni Vidal junt amb paletes de Rubí per 30.000 pessetes. Es va inaugurar el 7 de gener de l’any següent. Cap a l’any 1955 es va construir una nova planta al damunt de l’anterior.
L’actual mercat es va construir l’any 1975, en nous terrenys propietat del pare de l’alcalde franquista, i a sobre del torrent de l’Alba, un fet que va causar moltes dificultats a l’obra. Va ser inaugurat l’any 1980.
Si vols saber més, aquest divendres 13 de maig a les 19 hores es realitzarà una conferència a càrrec de Pere Bel, membre del GCMR i CER a l’auditori Vallhonrat, al carre Sant Pere, 77-79. L’entrada és gratuïta. També s’exposaran algunes fotografies del mercat municipal.