La xifra de dones que han patit violència masclista a Rubí en el que portem d’any és de 94, tot i que el nombre de denúncies per aquest tipus de violència ha estat de només 87 perquè encara hi ha dones que no ho denuncien. De les 94 víctimes registrades a la ciutat, 44 d’aquestes dones tenen entre 18 i els 35 anys, la franja d’edat on hi ha més casos de violència, seguida de la d’entre 36 i 50 anys, amb 39 casos. A més, s’han registrat 4 casos de víctimes menors de 18 anys i també 7, entre dones d’entre 51 i 64 anys.
Aquestes són algunes de les dades facilitades aquest dilluns per la regidora de Polítiques d’Igualtat, Maria Mas, que ha presentat una campanya de conscienciació sobre aquest tema i altres activitats que es duran a terme durant aquest mes de novembre coincidint amb la commemoració del Dia Internacional contra la Violència de gènere el proper 25 de novembre.
Pel que fa a les nacionalitats d’aquestes dones, cal destacar que són les espanyoles les que més han patit casos de violència de gènere amb diferència (66 dones), seguides de les d’Amèrica del Sud (16). La resta són dels països del Magreb (6), d’Amèrica Central (3) i de països asiàtics (1). A més, 153 dones han utilitzat en el que portem d’any el servei psicològic de l’àrea de Polítiques d’igualtat i 18 tenen un telèfon d’alarma.
Aquestes xifres constaten, tal i com ha assenyalat Maria Mas, que els casos de violència de gènere no remeten, i es veuen malauradament refermats amb les dades del conjunt de l’estat espanyol, on 42 dones han estat assassinades per les seves parelles o exparelles durant aquest 2015. “La violència cap a les dones continua sent un problema real”, apunta la regidora, qui considera que s’ha de posar especial èmfasi en prevenir-la amb sensibilització del jovent, un col·lectiu que sovint manté estereotips sexistes que, en alguns casos, alimenten la violència de gènere.
En aquest sentit, Mas ha anunciat una campanya de conscienciació a les xarxes socials amb l’etiqueta #noemcontrolis. A Twitter, ja s’estan difonent missatges que desmunten falsos mites i creences sobre l’amor romàntic i la violència masclista, mentre que a Instagram, el consistori proposa als rubinencs que pengin fotos originals on es pugui llegir el hastag #noemcontrolis en qualsevol suport i citant el perfil de l’Ajuntament.
Respecte a les activitats programades, destaca una conferència que tindrà lloc aquest dimecres sobre el balanç de l’aplicació de la Llei Orgànica 1/2004 de mesures de protecció integral contra la violència de gènere. Les ponents seran Maribel Cárdenas, assessora en polítiques d’igualtat en el món local; Yolanda Casado, responsable del Grup atenció a les víctimes ABP Rubí dels Mossos d’Esquadra; Teresa Mur, directora del CAP Mútua Rubí; i Lourdes Muñoz, diputada socialista.
D’altra banda, i en col•laboració amb la Policia Local, s’han organitzat nous tallers de defensa personal per a dones, una activitat preventiva que cada any té un gran èxit de participació i el mateix 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència de gènere, es llegirà el manifest institucional. La lectura, que anirà a càrrec de l’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, i de l’alumnat de diferents instituts de la ciutat, es durà a terme a les 17 hores a la plaça del Doctor Guardiet. L’Ajuntament col·locarà unes siluetes blanques al mig de la plaça que serviran per recordar totes les dones que durant aquest any han estat assassinades a mans de les seves parelles o exparelles.
Paral·lelament, l’Ajuntament també fa difusió de la línia 900 900 120 d’atenció a les dones i joves en situació de violència masclista a traves dels centres educatius. El telèfon es gratuït, contesten en molts idiomes i no deixa rastre al telèfon des d’on es fa la trucada. La regidora també ha avançat que s’han col·locat cartells amb tires retallables als lavabos del Rubí+D on hi figura aquest telèfon, moltes de les quals han estat agafades en només una setmana.