El 21 d’agost de 1940, Ramon Mercader, un comunista català, va assassinar Lev Trotsky a la localitat de Coyoacán, a Mèxic, clavant-li un piolet al cap. Darrere d’aquell assassinat hi havia la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS) i més concretament Ióssif Stalin, qui veia en Totsky un enemic ideològic perillós.
Aquest fet històric ha motivat la tesi doctoral de l’historiador rubinenc Eduard Puigventós, qui ara ha publicat un llibre amb el títol ‘Ramon Mercader, l’home del piolet. Biografia de l’assassí de Trotsky’.
Acompanyat pel periodista rubinenc Jordi Margarit, Puigventós presentarà el llibre el 19 de juny a les 19 hores a l’Ateneu.
El llibre persegueix la vida de Ramon Mercader, fill d’una família burgesa en decadència que va entrar a formar part dels cercles comunistes i, arran de la Guerra Civil, va ser reclutat com a agent soviètic.
Ell va ser l’home triat per l’URSS per posar fi a la vida de Trotsky, un dels fundadors de la Unió Soviètica i mà dreta de Lenin, que, exiliat a Mèxic, ja havia patit diversos intents d’assassinat.
Mercader va iniciar la tasca d’infiltració en els cercles trotskistes a França, als Estats Units i, finalment, a Mèxic, on l’agost del 1940 va aconseguir accedir al seu costat i li va clavar un piolet al cap, una ferida que li acabaria provocant la mort.
Immediatament, el comunista català va ser detingut i empresonat durant 20 anys. Un cop va sortir de la presó, tornà a residir a Moscou i a l’Havana, on va morir el 1978.
Puigventós ha reconstruït fins on ha estat possible la vida i les circumstàncies de l’assassí català més conegut de la història recent.
‘Ramon Mercader, l’home del piolet. L’assassí de Trotsky’ és una història d’espionatge, seducció, identitats falses, complots, atemptats frustrats, idealisme i traïció, escrita amb documentació recopilada entre Catalunya, Mèxic i Cuba, molta de la qual és inèdita, i il·lustrada amb més de 150 fotografies. El llibre es pot trobar en català i en castellà en les editorials Ara Llibres i Now Books, respectivament.
L’historiador rubinenc és autor d’altres títols com ara ‘Els catalans a les guerres del món’, ‘Tornarem a vèncer’ o ‘Complot contra Companys’.