La periodista rubinenca Núria Ventura és una d’aquelles professionals de ràdio de treball constant que s’ha mantingut en segon pla. Després d’una llarga trajectòria de 32 anys treballant en diversos programes de Catalunya Ràdio i 22 a l’equip del programa ‘El matí de Catalunya Ràdio’, la rubinenca ha estat guardonada com a millor professional de ràdio a l’última edició dels Premis Ràdio Associació de Catalunya. Ventura ha passat a un primer pla gràcies a aquest reconeixement, que posa en valor la complexitat de la feina dels productors i productores. La periodista compagina la seva feina a ‘El matí’ amb la producció i sotsdirecció de l’espai ‘MeteoMauri’, també a Catalunya Ràdio.
-Què ha suposat per tu en l’àmbit personal i professional rebre el premi RAC a la millor professional de ràdio?
-Penso que no és un premi que m’hagin concedit a mi com a persona, sinó que el faig extensible a la gent que es dedica a la producció, els que estem una mica darrere les cortines, com dic jo. Tenim la missió de buscar el protagonista d’una notícia i posar-lo al telèfon, i gaudim amb aquesta feina. Es tracta d’un reconeixement a una feina que no és tan lluïda de cara al públic. Durant la gala em va cridar molt l’atenció el presentador de Ràdio Olot que va rebre el premi, un home invident i que està radiant partits de futbol.
-La figura del productor en gairebé tots els mitjans audiovisuals passa desapercebuda. Creus que caldria reivindicar que es reconegués àmpliament aquest paper?
-És normal, als premis dirigits als mitjans audiovisuals es busca nom. Realment, aquests premis es donen a gent que està darrere el micròfon cada dia, que ja és prou complicat. Altres professionals com productors o tècnics, per exemple, som una petita engruna d’un gran engranatge, sense desmerèixer la nostra professió.
-Sempre t’has dedicat a la producció de programes radiofònics. No has tingut curiositat per canviar de perfil?
-Aquest món de la producció enganxa. Si t’agrada aquest món, et fascina aconseguir un telèfon, parlar amb persones… Del 1985 al 2017 la nostra feina ha canviat molt pel que fa a la tecnologia. Els productors vam passar per les agendes d’argolles, la Cassio, el telèfon mòbil, el correu electrònic i, actualment, el Whatsapp és per nosaltres una gran eina. Abans depeníem totalment de les trucades i de si agafaven o no el telèfon. Actualment, trucar a la gent sembla que molesta. Ara també treballo de sotsdirectora al programa ‘MeteoMauri’, presentat pel Francesc Mauri, i allà m’encarrego del guió, la producció i la distribució digital.
-Al programa sou 4 productores. Com us organitzeu per repartir-vos la feina en un programa tan extens?
-El programa és llarg i a l’equip de producció anem entrant esglaonadament, ja que ens hem de repartir tot el dia. Jo arribo a les 7 i m’encarrego de la secció de l’Enigmàrius, el concurs d’enigmes verbals de Màrius Serra. Penjo l’enigma a la web i gestiono la participació dels oients. Altres tasques que faig són muntar tertúlies, gestionar entrevistes, revisar les notes de producció i el que calgui durant tot el matí.
Al migdia, quan acaba el programa, fem reunió diària amb la Mònica Terribas per comentar propostes de temes, altres que han sortit molt bé, detalls que cal perfilar, i d’aquesta reunió surt més feina.
-Que et vas emportar de la teva etapa a televisió a ‘Persones Humanes’ amb Miquel Calçada?
-El ‘Persones’ era un programa d’entreteniment amb entrevistes disteses, conduït pel Miquimoto, portàvem convidats, i teníem col·laboradors com Quim Monzó o Buenafuente. Al principi fèiem programes gravats i després vam passar al directe. Em deien: com pots compaginar un programa tan seriós com ‘El Matí de Josep Cuní’ amb un espai tan esbojarrat com el ‘Persones Humanes’? Era distret treballar-hi, trencava molt amb la meva feina a la ràdio.
-No trobes a faltar el treball a la televisió?
-No, no canvio la ràdio per la tele per res del món! La ràdio et dóna màgia i immediatesa. No necessites càmeres, imatges, només una persona per explicar-te la notícia. La immediatesa que et dona la ràdio no té la dona la tele.
-Després de 22 anys portant la producció del programa ‘El matí’, tens algun convidat o entrevistat que encara se’t resisteixi? Algun repte per complir?
-Fa molt temps que anem darrere del president del govern, Mariano Rajoy, o de Pedro Sánchez, ja que són personatges polítics que es resisteixen. Aquest tipus de persones que costen tant d’entrevistar acaben parlant quan els interessa.