El Festival de fotografia La Nuu, organitzat per l’Ajuntament i dirigit pel fotògraf rubinenc Carles Mercader, ha consolidat el seu creixement amb una tercera edició marcada per la presència de grans noms de la fotografia d’autor. Una vintena d’artistes, vuit més que a l’anterior edició, han participat en aquest esdeveniment, que enguany girava entorn al concepte ‘joventut’.
La qualitat de les obres exposades així com de les activitats complementàries del festival, que també s’han incrementat, han permès La Nuu fer-se un lloc en el món de la fotografia. “Des de la primera edició del festival hem apostat per la qualitat i això està donant els seus fruits”, assenyala Carles Mercader, qui afegeix que “hem reunit a Rubí noms de primer ordre i això ha fet que aquesta proposta rebi l’atenció del món fotogràfic i cultural, ja no només en l’àmbit català i estatal sinó fins i tot internacional”.
En el mateix sentit, el regidor de Cultura, Moisés Rodríguez, s’ha mostrat molt satisfet amb “l’arrelament d’un festival que està contribuint a donar a conèixer el nom de la nostra ciutat al panorama cultural estatal, però sense perdre de vista la participació dels rubinencs”. Per Rodríguez, aquesta és una fórmula que “s’està demostrant encertada”.
La fotografia a peu de carrer
Tretze fotògrafs nacionals i internacionals han exposat les seves obres al festival durant tot el mes d’octubre: Shinya Arimoto, Miguel Trillo, Iker Basterra, Salva López, Helena Goñi, Rita Puig-Serra, Daniel Pujalte, David Molina, Marta James, Laura El-Tantawy, Xiqui Yuwang, Juanan Requena i Sung Jin Park. Les seves fotografies s’han imprès en grans lones que han penjat durant un mes a diferents façanes de la ciutat, com ara l’Antiga Estació, El Celler, l’Escardívol o la fàbrica de Pich Aguilera, entre d’altres.
Amb l’objectiu de fomentar el caràcter divulgatiu del festival, enguany s’han tornat a fer visites guiades a aquestes obres, que han reunit tant persones de Rubí com provinents d’altres poblacions catalanes.
Pel que fa a les activitats complementàries, algunes d’aquestes s’han centrat a demostrar l’aportació i la influència d’altres llenguatges creatius dins el corrent contemporani de la fotografia d’autor. És el cas de la secció Screen, dedicada a la presentació d’imatges en format audiovisual, que va portar fins al nou espai cultural Nuus els diaporames de Leticia Varela, Oriol Miñarro, David Molina, José Luis Revuelta, Godzila, Iban Muga i el rubinenc Víctor Baladoch.
També van confluir diferents disciplines artístiques a la representació teatral de ‘Balada de la dependència sexual’, basada en uns poemes de Carlos Zanón que, al seu torn, s’inspiraven en l’obra de la fotògrafa Nan Goldin.
Altres activitats programades en el marc de La Nuu han estat la conferència d’Irene Mendoza sobre l’exposició del CCCB ‘Fenòmen fotollibre’, la xerrada de cloenda ‘Narrar la luz, alcanzar su eco’ a càrrec de Juanan Requena i Enric Montes, o el taller impartit també per Requena, que va reunir el passat cap de setmana una quinzena de fotògrafs i artistes d’arreu de l’Estat espanyol.