La fotògrafa francesa Marie Sordat va ser la protagonista el passat divendres de la inauguració oficial del Festival de Fotografia de Rubí La Nuu, amb una xerrada al Museu Municipal Castell (MMUC). Sordat, cineasta i fotògrafa amb una sòlida i reconeguda trajectòria, va detallar l’evolució de la seva obra, on abunden les escenes nocturnes, el blanc i negre i una constant sensació de moviment que desafia la tècnica. “Defenso la fotografia com un llenguatge lliure. Alguns fotògrafs són esclaus de la tècnica i del material; és més important l’instant”, va apuntar Sordat, qui va explicar que es va dencantar per la fotografia com a professió per “poder expressar la seva visió del món i els seus sentiments com la soledat, família o desesperació”.
La fotògrafa francesa està entre els 12 artistes internacionals que exposen a la quarta edició de la Nuu, festival organitzat per l’Ajuntament i dirigit pel fotògraf local Carles Mercader. Enguany també hi participen Toru Morimoto (Japó), Natnada Marchal (França), Muge (Xina), Ester Vonplon (Suïssa), Arnau Blanch (Espanya), Muhammad Fadli (Indonèsia), Xiaxiao Xu (Xina), Enrique Fraga (Espanya), Marie Sordat (França), Rafael Tanaka Monzó (Espanya), Klavdij Sluban (Eslovènia) i Miquel Llonch (Espanya).
La selecció de fotografies comparteixen la temàtica del naufragi “com a metàfora de l’existència i vinculat a la simbologia de la navegació, de descobrir nous camins” en paraules de Mercader. Les fotografies mostren cares positives i negatives de l’experiència humana: el naufragi com a societat, la identitat personal, els efectes de tsunamis o crisis nuclears en la població, etc.
Aquest circuit artístic vol apropar la fotografia d’autor al públic general i ho fa amb una vocació internacional. “Presenta les diferents tendències de la fotografia d’autor d’una manera oberta i és un viatge de projecció de la ciutat cap a l’exterior. L’arribada de fotògrafs estrangers fa que la ciutat es vinculi a la fotografia i s’estigui parlant d’ella arreu del món” – explica Mercader.
El director de La Nuu també va aprofitar la presència a la sala del fotògraf rubinenc Josep Maria Roset, recentment guardonat amb la Creu de Sant Jordi, per retre-li un petit homenatge, que va rebrer els aplaudiments de tot l’auditori.
Visites guiades
Una de les activitats paral·leles al festival són les visites guiades pel circuit d’art al carrer, conduïdes per Mercader. Aquest dissabte va tenir lloc la primera visita amb un grup de 20 persones, un recorregut especial que va comptar amb la presència de Marie Sordat, Natnada Marchal i el fotògraf egarenc Miquel Llonch, que van respondre a les preguntes sobre les seves obres. Durant el recorregut, que comença a l’Antiga Estació i acaba al carrer Justícia, els assistents van fer preguntes tècniques i sobre el significat de les obres, i van destacar la varietat d’estils documentals i abstractes de les obres. Mercader explica que per cada visita guiada s’intentarà convidar a fotògrafs barcelonins.
El festival compta amb altres activitats paral·leles, com el premi Screen de fotografia en format multimèdia, principal novetat d’enguany. Es tracta d’un concurs audiovisual de temàtica lliure convocat per l’associació Ull per Ull que compta amb una selecció de 10 finalistes. Mercader afirma que han rebut “material d’arreu del món i de bona qualitat”. El jurat està format per personalitats destacades del món fotogràfic i el guanyador, que rebrà un premi de 1.000 euros, es coneixerà en una gala el prop 20 d’octubre al Celler.
El cicle de conferències continuarà dimecres 10 d’octubre amb l’escriptor Gabi Martínez, qui parlarà sobre literatura i fotografia de viatges dimecres a la Biblioteca Municipal i la xerrada de clausura del festival del fotògraf eslovè Klavdij Sluban, el 26 d’octubre a les 19.30 h al Castell. El mateix Sluban conduirà aquell mateix cap de setmana el tradicional taller per a un grup de fotògrafs prèviament seleccionats.