El Ball de Gitanes de Rubí és la dansa més emblemàtica de l’Esbart Dansaire de la nostra ciutat i alhora una de les danses tradicionals més apreciades en festes i celebracions de Catalunya. El 19 de març es compliran 50 anys de l’estrena sobre l’escenari d’aquest ball al teatre de la Faràndula de Sabadell i, per celebrar aquesta efemèride, l’Esbart interpretarà les gitanes novament el proper 16 de març a les 21 hores a La Sala. Albert Sans és el coreògraf que va convertir aquesta peça tradicional festiva en un espectacle que s’ha representat arreu de Catalunya i al món i que a Rubí es balla al carrer per Sant Pere.
– Quin és l’origen de la coreografia del Ball de Gitanes de Rubí?
-Diuen que el ball de Gitanes l’hem heretat d’Itàlia, el folklore dels països mediterranis passa d’un país a l’altre. El nom ve perquè els gitanos sempre han tingut un paper destacat en els balls populars.
– Recorda alguna actuació del Ball de Gitanes de l’Esbart que hagi estat especialment emotiva?
-Les Gitanes de Rubí s’han ballat a molts països. Hem tingut moltes actuacions importants: l’actuació a París en una cerimònia de la UNESCO, Alemanya, Mèxic. L’Esbart ha viatjat i encara viatja molt!
– Quines tradicions catalanes es representen en aquesta dansa i quina història explica?
– Les gitanes es ballen arreu de Catalunya, però cada poble li dona la seva personalitat. Aquest ball té una petita història, a part que l’argument es basa en un casament. Primer surten els diablots amb uns pals, perquè antigament aquests espantaven a la gent per deixar espai als ballarins abans de començar la dansa. Després entren una parella de vells, que ballen de forma còmica i fan riure els espectadors. Tot seguit surt el capità de cavall, que porta el pergamí amb el que demana permís al diablot major per fer el ball de gitanes. El diablot major fa veure que llegeix el pergamí i l’entrega al capità, qui va a buscar tota la colla de gitanes i els nuvis perquè entrin a dansar.
– La coreografia del Ball de Gitanes ha anat evolucionant amb el pas dels anys, de la mateixa forma que el repertori de l’Esbart?
– El Ball de Gitanes ja es practicava quan jo era petit i era una dansa molt senzilla. Ara s’ha mantingut el mateix estil però el ball és més complex. També hi ha diferències entre gitanes al carrer i gitanes a un escenari, al carrer la coreografia és més simple, senzilla i popular. A l’escenari es converteix en un espectacle amb unes bases, més vistós i brillant.