Amb el pati de butaques gairebé ple, l’Esbart Dansaire de Rubí va realitzar una de les seves actuacions més especials dels últims temps el dissabte a la nit, amb motiu de la celebració del 50è aniversari del Ball de gitanes de Rubí. Aquesta dansa tradicional tan popular i estrella de les festes locals de la nostra ciutat, va rebre el seu particular homenatge en un espectacle de dues hores. El públic va gaudir d’una gran varietat de danses tradicionals catalanes i folklòriques d’arreu del territori espanyol.
L’espectacle va recordar l’actuació de l’Esbart Dansaire al teatre La Faràndula de Sabadell el 1970, començant per les Cançons i danses de Frederic Mompou al ritme del piano com ‘Galop de Cortesia’ o ‘L’Hereu Riera’. Després van seguir algunes danses tradicionals com ‘El ball del córrer’, ‘La dansa de Castellterçol’, ‘Les seguidilles de Castelló’ i el ‘Ball pla de Sant Mateu’. Els col·laboradors habituals de l’Esbart, Jordi Nuñez i Joaquim Serra, van ser els responsables de la instrumentació i arranjaments, les coreografies eren d’Albert Sans, Eduard Ventura i Joan Fosas, i el vestuari de Maria Carbonell i Ramon Trabal.
Un dels moments més esperats pel públic va ser l’arribada del ‘Ball de Gitanes de Rubí’, la coreografia creada per Albert Sans que es va interpretar per primer cop sobre un escenari el 1970. La dansa més emblemàtica de l’Esbart és alhora una de les danses tradicionals imprescindibles a festes i celebracions d’arreu de Catalunya. El 19 de març es van complir 50 anys de l’estrena i, per aquest motiu, l’entitat rubinenca va programar l’espectacle uns dies abans per celebrar aquesta efemèride. L’actuació va ser, com sempre, un gran moment de festa i diversió de la mà del cos de dansa de l’Esbart, amb l’aparició dels nuvis, els convidats, els diablots, el capità i el vell i la vella.
Isidre Rubio, expresident de l’Esbart, no va voler perdre’s la celebració i va fer de mestre de cerimònies amb una presentació i un discurs a l’inici de la funció. Durant l’acte, membres de la junta directiva de l’Esbart van fer un especial homenatge a Albert Sans, coreògraf de llarga trajectòria vinculada durant dècades a l’Esbart rubinenc, per la seva implicació en el ‘Ball de Gitanes de Rubí’ entregant-li un ram de flors sobre l’escenari.