Un centenar de carros, carruatges i gairebé 800 traginers i tragineres van participar aquest cap de setmana a la Trobada Nacional dels Tres Tombs a Rubí, un dels esdeveniments tradicionals i populars amb animals i de tradició pagesa més importants de Catalunya. Enguany les festes s\’han celebrat en plena primavera en lloc de finals de gener, tancant el cicle de les celebracions dels Tres Tombs arreu de Catalunya, quan es compleixen 160 anys de l\’organització d\’aquesta celebració per part de la Societat Sant Antoni Abat. L\’acte més multitudinari ha estat la tradicional rua de diumenge al matí, que han seguit milers de persones als carrers del centre de la ciutat.
La desfilada de carruatges, carros, genets, eugues i mules va donar el tret de sortida al matí a l\’avinguda de la Llana per finalitzar al mateix punt al voltant de les 15 hores. Abans, la plaça Catalunya va acollir la popular benedicció dels animals, una de les principals atraccions familiars i infantils de la festa. La rua ha estat encapçalada per la unitat de cavalleria dels Mossos d\’Esquadra, la Guàrdia Urbana de Reus i quatre cavalls de Cubelles que van acompanyar Sant Antoni Abat.
Els banderers d\’enguany han tornat a ser la família Acebedo Boix, que ja van assumir aquesta responsabilitat el 2015. Com a novetat, també han participat en la desfilada 10 cavalls d\’Amposta de l\’Hípica Santa Cruz i els cavalls deslligats de la rua Santi Serra, que han fet les delícies del públic rubinenc. Una desena de bandes musicals provinents d\’arreu de Catalunya van donar ritme a la rua.
La rua, però, es va veure enterbolida per un accident que es va produir a la rambleta Joan Miró, quan la roda d’un dels carros es va trencar, els cavalls es van desbocar i el carruatge va acabar bolcant després de xocar amb un altre carro, que va anar en direcció al públic. Tot i l’aparatositat de l’accident, només tres persones van resultar ferides i de poca gravetat.
D’altra banda, un petit grup de persones van protestar amb pancartes perquè consideren que la festa maltracta els cavalls. Tot i això, la rua va ser un èxit de participació i de públic que s\’ho va passar d\’allò més bé amb la desfilada.
Altres actes
La festa va arrencar divendres amb l\’eucaristia en honor a Sant Antoni Abat i el tradicional repartiment de coca beneïda. Ja dissabte al matí es van oferir visites guiades al Museu Etnogràfic Vallhonrat, mentre que a la tarda va tenir lloc una cercavila amb l\’Agrupació Musical Cabrera d\’Anoia i l\’habitual recepció institucional a l\’Ajuntament. La jornada va finalitzar amb el tradicional Ball de Societat, que enguany va ser a una carpa instal·lada a la plaça Guardiet i va anar a càrrec de l\’orquestra Selvatana.
Diumenge es va iniciar amb el popular esmorzar del traginer a la masia de can Serra, que va servir per agafar forces per la rua dels tres Tombs. Després de la multitudinària rua, va tenir lloc un dinar de germanor. El concert de tres dives i tres tenors, que van cantar cançons populars catalanes, napolitanes, sarsuela i òpera, va servir per posar el punt final a unes festes de Sant Antoni històriques.
Més 50 municipis catalans, membres de la Federació Catalana dels Tres Tombs, han participat enguany a la festa rubinenca. Cal destacar també que la Societat Sant Antoni Abat ha estrenat una nova bandera, \”tot un orgull\” en paraules de Manel Bamala, president de la Societat Sant Antoni Abat. Bamala va agrair l\’ajuda imprescindible dels voluntaris i voluntàries que col·laboren en l\’organització de les festes, a més de la col·laboració any rere any d\’entitats locals com els Diables de la Riera, el Grup Fotogràfic El Gra, el Museu Etnogràfic Vallhonrat o l\’Esbart Dansaire de Rubí, entre d\’altres.