El primer documental de l’estat espanyol sobre els nens i nenes transgènere, ‘Me llamo Violeta’, es va projectar a Rubí el passat divendres a la nit. El teatre municipal es va omplir de gom a gom per gaudir d’aquest llargmetratge, que explica la història de la Violeta, una nena que als 6 anys va iniciar la transició al sexe femení. L’acte va comptar amb la presència del codirector del documental, David Fernández de Castro, de Violeta, la protagonista, i la seva mare, Franceska Jaimes, a més d’Ester Albert, mare d’Alan Montoliu, i Iván Reche, rubinenc transgènere que apareix al documental.
El llargmetratge enllaça diverses històries transgènere com les dels rubinencs Iván Reche i Alan Montoliu i part de les escenes han estat rodades a la nostra ciutat, com la pintada del banc de la plaça Salvador Allende amb els colors de la bandera transgènere. David Fernández de Castro explica que el documental té una voluntat divulgativa i mostra a un públic generalista els principals problemes que afronten els nens ‘trans’ en el seu dia a dia.
El director creu que era important incloure la història d’Alan Montoliu, qui es va suïcidar el desembre de 2015 després de patir bullying a l’institut, per mostrar al públic com alguns nens transgènere tenen camins més difícils. “Quan vam descobrir la història de l’Alan vam veure que s’havia creat una comunitat LGTBI a Rubí, que són com una família i ho vam voler incloure al documental”, explica Fernández de Castro.
Per la seva banda, la Violeta, protagonista del film i amb 12 anys d’edat, està tenint un trànsit fàcil ajudada pels seus pares i per l’escola. Els pares de la Violeta, els actors Franceska Jaimes i Nacho Vidal, van acceptar explicar la història de la seva filla perquè aquest servís de guia a altres progenitors que es trobessin en la mateixa situació. Jaimes es va mostrar feliç perquè el documental “explica la història de la Violeta en el seu dia a dia sense drames, d’una forma molt bonica i real”. Violeta va enviar un missatge a tots els nens i nenes que passin per aquesta transició per tal “que sempre confiïn en els seus pares i les persones que els recolzen”.
Iván Reche, de 24 anys, porta 3 anys de transició de dona a home, una decisió que va prendre després de conèixer la història de l’Alan. “Aquest documental pot ajudar a joves i adults a fer el pas, el suport de la família és fonamental”, diu Reche. El rubinenc no està tenint una transició fàcil: recentment s’ha operat de mastectomia i afirma haver patit discriminació laboral en el passat per la seva condició de transgènere: “Ara estic treballant però m’havien fet fora d’altres feines sense cap motiu”, afirma.
El director explica que van tenir problemes amb la Fiscalia de Menors degut a l’edat de la protagonista, qui en el moment del rodatge tenia 10 anys. La Fiscalia els va recomanar que no aparegués el rostre de Violeta en pantalla, per considerar que podia ser reconeguda pel carrer o que, quan fos adulta, penedir-se d’haver participat en aquest documental. Davant aquest inconvenient, els directors van estar pensant a cancel·lar el projecte però van decidir seguir endavant i prendre partit.
L’acte també va comptar amb la presència de l’alcaldessa, Ana M. Martínez, i altres regidors de govern. Martínez es va mostrar encantada de presentar el documental a Rubí com una iniciativa de la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament i “per les polítiques treballades des de l’Ajuntament sobre aquest tema tan important”. La projecció del film era gratuïta, gràcies al suport de l’Ajuntament i les persones de Rubí que han col·laborat en el rodatge, i s’emmarcava dins del Cicle Gaudí.