Fa uns dies van saltar les alarmes per l’inici d’un procés administratiu que, si no hi ha grans novetats, acabarà desembocant en l’obertura de l’abocador de Can Balasc, un forat d’1.085.000 m³ que l’empresa gestora, Arrins, té la intenció d’omplir amb 82.500 tones de deixalles durant 14 anys.
La possibilitat que s’instal·li un abocador a Can Balasc ve de lluny, concretament del 1994, quan l’empresa que gestionava l’extractiva va demanar el permís per ubicar-hi un abocador de residus inerts. 18 anys més tard, una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ratificava el dret de l’empresa d’instal·lar-hi un abocador de residus inerts, però el problema és que amb el pas del temps, la normativa de residus va canviar i la majoria de residus que aleshores es consideraven inerts, ara estan tipificats com a no perillosos. De fet, aquesta escletxa legal pot ser molt perillosa pels interessos de Rubí, sobretot perquè el gestor de l’abocador és un vell conegut de la ciutat: Arrins pertany al mateix grup empresarial que FSM Vertispania, gestor de l’abocador de Can Carreras, i de TMA Grupo Sánchez, que gestiona els camions i la planta de residus de Sant Cugat, unes instal·lacions que, per cert, han de tancar per sentència judicial des del 2015 i que encara continuen obertes.
Tot plegat, significa que la mateixa empresa tracta els residus, els transporta i els gestiona a l’abocador, simplificant els controls i facilitant la comissió de reiterades irregularitats com les que s’han viscut a Can Carreras durant anys.
Però no ens enganyem, el que ha passat a Can Carreras, un abocador de residus no perillosos de classe 2 que ha acabat acollint tota mena de residus pels quals no tenia permís no és únicament culpa de l’empresa. La màxima responsabilitat del que ha succeït allà dins és de l’administració. Durant molts anys, tant l’Ajuntament de Rubí, com l’Agència Catalana de Residus, com el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat van deixar fer a l’empresa i quan van voler parar-li els peus, ja era massa tard. De fet, l’abocador de Can Carreras té una ordre de clausura de l’Agència de Residus des del 2016 que encara no ha complert. A més, l’empresa continua incomplint una altra sentència, que no permet circular pel Camí Vell d’Ullastrell camions de més de 12 metres.
Si l’abocador de Can Balasc ha d’obrir, perquè així ho determina una sentència, totes les administracions públiques haurien de garantir que es compleixi la sentència fil per randa i que l’abocador aculli únicament els residus que s’especifiquen. Seria vergonyós que, amb l’experiència de Can Carreras tan recent -i l’historial d’incompliment reiterat de sentències judicials-, tornéssim a tenir un escenari en el qual sigui la plataforma Rubí Sense Abocadors la que estigui denunciant irregularitats, fent la tasca que li pertoca a les administracions, tant per competència com per recursos.
I això passa, en primer lloc, per revisar al detall el projecte que ha presentat l’empresa a l’Ajuntament per enllestir el darrer tràmit abans de l’obertura i, si no es correspon amb la sentència, impugnar-lo.