Ana M. Martínez fa dos anys que és primera secretària del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) de Rubí i ha estat l’escollida pel seu partit com a candidata a les municipals del 2015. Ha viscut un any convuls. Després de 10 anys com a regidora a l’Ajuntament, -on va ocupar regidories com la de Salut, Educació o Serveis Socials-, l’alcaldessa, Carme García, també del PSC, va retirar-li les competències per discrepàncies dins del partit. Afirma que és aigua passada i que tant ella com tota l’agrupació dels socialistes rubinencs estan centrats en dissenyar un nou projecte.
– Aquest ha estat un mandat complicat, fa un any que l’alcaldessa la va apartar del govern, com ha viscut aquest any i què ha fet?
– Aquest és un tema ja exhaurit, passat. En aquest moment, preparo el projecte de futur del PSC, treballem per presentar-nos davant la ciutadania amb energies renovades, amb noves formes de fer política i amb un projecte que millori el què no s’ha pogut fer a la ciutat en els darrers anys.
– El candidat d’ICV i altres forces de l’oposició acusen els socialistes de desídia i de tenir la ciutat aturada. Està d’acord?
– No, la ciutat aquests últims 11 any ha experimentat una transformació increïble, s’han fet tres escoles públiques noves, dues escoles bressols, s’ha millorat l’accessibilitat, s’ha treballat per millorar el manteniment urbà… però en els darrers anys hi ha hagut una crisi econòmica mundial que Rubí ha patit en tots els seus efectes. L’Ajuntament ha treballat per evitar una intervenció. Això ens ha permès destinar esforços a qui més ho necessitava i tenir una situació econòmica que permeti aprovar un pla d’inversions per posar la ciutat al dia. Desídia no seria la paraula, seria responsabilitat.
-Una altra de les crítiques freqüents als socialistes és que les dissensions internes han afectat la gestió del govern. Tem que això els pugui passar factura electoral?
– Repeteixo que aquest tema està exhaurit, vam tenir una situació que m’hagués agradat moltíssim resoldre a casa, malauradament una part es va fer pública de forma inevitable, però és passat. L’equip de govern treballa per governar amb uns compromisos adquirits amb la ciutadania i nosaltres com a agrupació els acompanyem i demanem que els compromisos es compleixin.
– O sigui que no s’ha perjudicat la gestió?
-En un Ple amb 25 regidors és difícil governar amb només 6 regidors que tinguin responsabilitat de govern, però també hem viscut la corresponsabilitat de la resta del Ple i hem de valorar en positiu la tasca que el govern ha fet per buscar consensos. Els problemes interns no haurien de ser un obstacle perquè la ciutat continuï endavant. A més, hem de tenir en compte que hi ha un gruix de treballadors municipals que, en la majoria de casos, van més enllà del què se’ls exigeix i que fan possible que la maquinària de l’Ajuntament funcioni.
– Són els polítics qui han de liderar la gestió.
– No he dit que liderin, sinó que treballen i que els hem de reconèixer la professionalitat. Els polítics han de donar directrius i eines i marcar la gestió estratègica, però la gestió operativa la fan possible els empleats públics.
– Vostè va votar que no en la moció a favor de la consulta del 9N i posteriorment va explicar que ho va fer perquè és iŀlegal. Creu que la gent pot entendre que votar sigui iŀlegal?
– Nosaltres defensem que es pugui fer una votació legal, que el què es decideixi a les urnes després es pugui portar a terme. El malestar s’ha expressat, milers i milers de persones han sortit al carrer a la Diada, en manifestacions, concentracions… Volem votar però en condicions òptimes, amb garanties democràtiques, que es pugui fer una votació vinculant, legal, que el resultat després no es converteixi en més malestar. Sé que es una posició difícil la nostra, però és la que és, tampoc volem ser un obstacle en aquest procés. També he de dir que cap grup es va posar en contacte amb els òrgans executius del PSC per poder parlar del text… Al gener es va aprovar una altra moció i ens vam abstenir.
-En les eleccions europees aquesta qüestió els hi va passar factura, en l’anàlisi posterior vostè va demanar obrir un debat sobre la qüestió. Creu que el PSC s’ha de tornar a replantejar la posició?
-Crec que és en el PSOE on s’han de replantejar el tema. Han d’entendre que pel PSC és molt important que es pugui fer una consulta legal. En principi, el primer secretari està sent molt clar, i és cert que hi ha hagut diferències en el sentit del vot dels grups municipals socialistes d’arreu, però cada realitat és la que és. A L’Hospitalet es va aprovar una moció, però jo també aprovaria el text que es va votar a L’Hospitalet.
-Hi ha persones importants vinculades al PSC de Rubí, com Jordi Peiró o Ramon Muntan que han deixat el partit. Com ho valora?
-El PSC és un partit obert, les portes estan obertes per entrar o per sortir. Ells han explicat públicament els seus motius i jo em remeto a les seves explicacions.
-Quin és el full de ruta dels socialistes d’aquí fins a les eleccions i amb quins objectius?
-Primer, hi ha un equip de persones iŀlusionades, molt implicades, que s’estimen molt la ciutat i molt preparades per poder liderar aquest projecte amb idees renovades i amb els nostres valors socialistes. En segon lloc, les formes són un altre dels elements que insistim que cal tenir en compte: la proximitat, l’empatia i la manera de fer política ha canviat i ens adaptarem a les noves formes amb les quals ens sentim molt còmodes. Després treballem el projecte, que és sòlid i que vol comptar amb aportacions, hi ha grups de treball interns a l’agrupació i recollim el què ens volen aportar les diferents entitats i associacions a l’hora de confeccionar el projecte. I, per últim he d’insistir que serà un projecte molt centrat en les persones i sobretot aquelles que més ho necessiten. Dono molta importància als aturats rubinencs, a les famílies amb dificultats en el més bàsic: salari i sostre. Independentment dels projectes de millora de la ciutat que presentarem, de grans zones i diferents barris, el centre de l’acció seran les persones.
-Treballen en el programa electoral i la llista?
-Sí, estem treballant en el programa. Pel que fa a la llista, un candidat o candidata arriba un moment que entreveu qui pot tenir responsabilitats, amb qui li agradaria treballar colze amb colze com a equip polític, però fins al mes de març no presentarem la llista. Al final, és el menys important perquè les persones que m’acompanyin i jo mateixa liderarem un projecte que haurà sortit d’un treball el més ampli possible. Treballarem amb la màxima transparència, jo mateixa no seré candidata més de dos mandats perquè crec que la primera línia política ha de tenir data de caducitat i que estem al servei d’un projecte i d’un partit. Ha de ser així, i no posar el projecte i el partit al nostre servei.
– El PSC tornarà a guanyar les eleccions?
– Jo crec que sí, estic convençuda que el PSC guanyarà les eleccions perquè Rubí ha estat des del 1979 governada per les esquerres i tenim l’obligació que això continuï sent així. Pensem que un govern d’esquerres és el que pot continuar amb la transformació i el progrés d’aquesta ciutat i treballarem moltíssim per revalidar la victòria a les urnes al maig.
– ACR i la CUP segurament aniran juntes a les eleccions, ICV vol obrir una gran coalició d’esquerres. Estan oberts a un acord amb aquestes forces d’esquerra?
– Vam treballar en el primer moment una possible candidatura popular d’esquerres, vam participar i tenim una part important d’idees que compartim. No és únicament que vulguem tenir candidatura pròpia, va més enllà, jo em comprometo a fer tot el possible perquè Rubí estigui governat per forces d’esquerres, això no vol dir que creiem que la solució passi per una candidatura conjunta a les eleccions municipals, pensem que cal concórrer amb el nostre programa i el nostre projecte, i després treballarem perquè es pugui fer una acció de govern conjunta amb grups d’esquerres.
– En les properes eleccions és possible que es presentin noves forces, com ara Podemos. Què en pensa?
– Pot ser que un cop passades les eleccions municipals ens trobem amb un ple més fragmentat, amb més forces, llavors el què farem tots és incrementar la nostra capacitat d’acord i diàleg per treballar en benefici de la ciutat.
– Hi ha una proposta del PP sobre la taula en què el candidat de la llista més votada seria alcalde automàticament. Està d’acord?
– No hi estic d’acord, el PP com sempre fa un atac a la democràcia abusant de la seva majoria absoluta i intentant canviar les regles del joc democràtic al seu favor.