Les Festes de Sant Antoni Abat han omplert de vida els carrers de Rubí entre divendres al vespre i diumenge a la nit, tres dies de celebració durant els quals els rubinencs i rubinenques han pogut gaudir de la rua dels Tres Tombs el diumenge i la plantada de la bandera o el ball de Societat al Casino Espanyol el dissabte. Com cada any, l’activitat que ha atret més públic ha estat la tradicional rua de carrosses i genets, que ha agrupat milers de persones al centre de la ciutat. Una setantena de carrosses i desenes de genets van recórrer el centre des de la rambleta de Joan Miró fins al carrer Maximí Fornés durant gairebé dues hores.
Diverses bandes musicals van donar ritme a la rua amb música tradicional i algun gran èxit actual: la batucada rubinenca Tronats, l’Associació Musical Can Ros de Cabrera d’Anoia, la Banda Triangle de Sants, la Banda de cornetes i tambors Verge Misericòrdia de Reus, l’Associació Musical Ciutat de les Roses i l’Agrupació Musical Costaleros de Castelldefels. En la 159a edició de Sant Antoni Abat, l’organització va triar les quatre germanes de la família Pons i Paloma com a banderera i cordonistes. Manel Bamala, president de la Societat Sant Antoni Abat, explica que les van escollir perquè formen part d’una família amb antiga tradició en l’entitat i van accedir encantats a la seva proposta. En paraules de Bamala, “les noies estan molt contentes del seu paper i van gaudir-ne molt. Aquesta experiència ha estat inoblidable, s’ha de viure per saber el què és”.
La rua també ha tornat a comptar en el seu últim tram amb carrosses que exhibien verdures i fruites, productes de la terra que enguany han vingut de Sentmenat, Ripollet, Monistrol de Montserrat o Aldea, entre altres poblacions. D’altra banda, una gran part dels participants que han format part de la rua lluïen mocadors o llaços grocs en solidaritat amb l’empresonament dels consellers cessats Oriol Junqueras i Joaquim Forn, els activistes Jordi Cuixart i Jordi Sànchez i el president i consellers cessats que són a Bèlgica. L’activitat va finalitzar amb la popular benedicció dels animals a la plaça de Catalunya, una de les principals atraccions familiars i infantils de la festa.
Les festes van donar el tret de sortida divendres al vespre amb una missa a l’església de Sant Pere. Entre els actes amb més afluència, cal destacar l’esmorzar de traginers de diumenge al matí, que ha comptat amb més de 2.500 persones; el Ball de Societat la nit de dissabte, amb la presència aproximada de 500 rubinencs i rubinenques; o els espectacles de la tarda de diumenge: el concert de la Banda Musical Segle XXI i l’actuació de CasalXou del Casal de la Gent Gran de Rubí, que van reunir unes 300 persones. L’única novetat d’enguany va ser l’elecció de l’Orquestra Silvatana per al ball, un encert entre el públic, que ja demana que repeteixi per l’any vinent, segons explica el president.
Després d’un any a la presidència de la Societat Sant Antoni Abat, Manel Bamala afirma “estar gaudint moltíssim d’aquesta responsabilitat, tot i que comporta molta feina que s’està gestionant conjuntament amb la Junta i els membres. És una experiència inoblidable”.