El Ple de l’Ajuntament es va reunir dimarts, de forma atípica, per celebrar el Ple ordinari del mes de gener, en una sessió marcada per la presència de treballadors del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), que van assistir a l’acte davant l’aprovació d’una moció de suport als professionals sanitaris de l’empresa.
El text, que presentava Iniciativa per Catalunya Verds i Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) juntament amb el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), va rebre el suport de totes les polítiques. Convergència i Unió (CiU) va acabar donant el seu vot favorable després d’assegurar que en els darrers dies s’hi havien produït diverses reunions entre representants de l’empresa i la Generalitat per incrementar la dotació pressupostària pel 2015.
Un portaveu dels treballadors de l’empresa, que gestiona entre altres l’Hospital de Terrassa i els CAP Anton de Borja i Sant Genís, va explicar que des del 2010 els han retallat “un 15%” del salari però que s’han esforçat per “salvar l’assistència sanitària per la ciutadania”. No obstant això, en el pressupost del 2015, s’hi contempla un augment ínfim respecte l’any anterior, tot i que l’IVA sanitari s’ha enfilat fins al 21%: “Diem prou, no podem suportar més aquestes condicions precàries”, va manifestar el portaveu dels treballadors.
El Ple també va donar el seu suport als treballadors de Ficosa i va instar a la Generalitat a què ocupi els dos llocs que li corresponen al Consell d’Administració del grup empresarial, i també que supervisi el procés de fusió de Ficosa amb el grup Panasonic. “L’Institut Català de Finances va fer una injecció de diners públics però no està controlant a l’empresa”, va exposar Francesc Hinojosa, el portaveu d’ICV-EUiA, una de les formacions que presentaven el text, mentre que la resta de formacions van recordar que a la plantilla de l’empresa hi ha moltes persones que són de Rubí. Núria Climent, portaveu de CiU, que es va abstenir en la votació, va explicar que el fet que la Generalitat hagi donat suport financer a l’empresa no suposa que hagi d’interferir en la seva gestió.
CiU tampoc va donar suport a una moció per reprovar a la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, i demanar una partida per finançar les escoles bressol. En aquest cas, la federació nacionalista va optar pel vot en contra: “És una moció electoralista”, va afirmar el regidor Sergi García.
Per la seva banda, el regidor d’ICV-EUiA va acusar CiU de “carregar-se l’educació dels 0 als 3 anys”, Arés Tubau, portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va afirmar que “és injustificable”, mentre que Belén Meneses, regidora d’Educació del govern socialista, va apuntar que la situació de l’educació infantil no obligatòria està patint una “mort lenta però anunciada des del 2010”.
RUBÍ, A FAVOR DE LA ILP CONTRA LA POBRESA ENERGÈTICA
El Ple de Rubí va aprovar, amb l’abstenció del Partit Popular (PP), una moció de suport a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) contra la pobresa energètica i a favor de garantir un habitatge digne per tothom. La iniciativa, impulsada per moltes entitats socials, entre les quals la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, i l’Observatori Desc, demana que s’obligui al lloguer social forçós a les entitats bancàries en cas que les persones no puguin fer front al rebut de la hipoteca, així com garantir els subministraments bàsics per tothom.
Martí Pujol, regidor d’ERC, va descriure la contradicció que suposa que “les grans empreses energètiques tinguin en els tres primers trimestres del 2014 beneficis de 7.600 milions d’euros, mentre es calcula que en el darrer any a Catalunya 193.000 famílies no poden mantenir la llar a la temperatura adequada”.