L\’equip de govern ha anunciat fa unes hores que està treballant per tal que el bus urbà sigui gratuït de forma universal per a tots els rubinencs. Una mesura que entraria en vigor a finals del 2019 o principis del 2020, segons els càlculs del consistori, i que facilitaria “un canvi en la cultura de la mobilitat a la ciutat”, segons ha explicat l’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez.
La màxima responsable municipal ha assenyalat que la proposta contribuirà a la justícia social, ja que facilitarà l’accés al servei a les persones amb dificultats econòmiques i que tindrà un impacte positiu \”en el benestar col·lectiu”, especialment en alguns grups de població com estudiants, gent gran i comerciants.
A més, Martínez creu que la mesura \”reduirà l\’ús del vehicle privat, serà positiu per la seguretat i contribuirà a millorar el trànsit intern\”, a més d’ajudar a reduir els problemes d\’aparcament a la ciutat.
Impacte econòmic
L\’alcaldessa ha explicat que la despesa que suposarà la gratuïtat universal del transport públic podrà ser fàcilment assumida per l\’Ajuntament perquè a partir del 2020 Rubí rebrà més recursos econòmics per part de l\’estat espanyol, ja que ha superat els 75.000 habitants. Tot i això, encara es desconeix la xifra exacta de diners \’extra\’ que Rubí rebrà d\’aquí a dos anys pel canvi de règim en la distribució dels tributs estatals.
L\’equip de govern estima que la mesura de gratuïtat del servei tindrà un cost per a les arques públiques d\’entre 700.000 i 800.000 euros, que caldria sumar als prop de 2 milions que costa ara mateix el servei.
Està previst que s\’aprovi durant aquest mandat
De moment, es desconeix quin sistema s\’aplicarà a Rubí per tal de poder accedir de forma gratuïta a l\’autobús. La regidora de Serveis Territorials, Maria Mas, ha avançat que es faran \”petites millores i modificacions\” en el servei, però no canvis substancials.
Pel que fa a l\’aprovació de la mesura, està previst que es voti en el Ple durant aquest mandat, però que entri en vigor en el proper. Tot i això, el govern, que està en minoria, encara no ha establert contactes amb la resta de grups de l\’oposició per aprovar aquesta iniciativa.
Molts pocs precedents
A Catalunya, no hi ha cap ciutat en la qual el transport públic urbà sigui gratuït i l\’únic exemple que trobem a dins de l\’estat espanyol és a la localitat d\’Azuqueca de Henares, a Guadalajara, que compta amb dues línies de transport i que és gratuït a través d\’una targeta de ciutadania. La mesura forma part d\’una prova pilot que conclou el 2019.
A Europa, el cas més significatiu és del de Taillin, la capital d\’Estònia, on el transport públic és gratuït des del 2013, una mesura que va anar acompanyada per millores en les línies i les infraestructures. Les dades assenyalen que s\’ha incrementat l\’ús del transport públic, però també del vehicle privat.
Un altre exemple és Hasselt, una localitat belga, que va oferir el transport públic durant 17 anys de forma gratuïta, però que ho va deixar de fer perquè no era sostenible. Actualment, algunes ciutats europees estan estudiant implementar el transport públic gratuït universal, especialment a Alemanya, amb la intenció de reduir la contaminació.