En els darrers mesos, Rubí, com la resta de ciutats de l’àrea metropolitana, està patint un increment en el preu del lloguer de l’habitatge. Una pujada que provoca que algunes persones no puguin continuar pagant el lloguer i optin o per marxar a altres indrets o per ocupar pisos.
Davant aquesta situació, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Rubí, que fa 7 anys que es va formar a la ciutat, ha decidit iniciar noves protestes al carrer: “El panorama està tornant a canviar, ens trobem un altre cop amb desnonaments emparats per la justícia, ja que el Tribunal Constitucional ha suspès la llei de l’habitatge en 8 comunitats autònomes”, explica Ricardo, de l’entitat. També afegeix que “fins ara les execucions hipotecàries s’havien convertit en lloguers socials i ara aquests lloguers arriben al final, per tant cal tornar al carrer”. Una de les darreres accions de l’entitat va ser el passat dijous 8 de març, quan van empaperar l’oficina de La Caixa situada al passeig Francesc Macià.
Immobles en mans de societats
Segons explica Ricardo, gran part del parc d’habitatge està en mans de noves societats impulsades per la banca, que es mouen en la borsa d’accionistes. “El govern va fer un decret per afavorir aquestes societats, reduint el contracte de lloguer de 5 a 3 anys, així els primers anys t’ofereixen un contracte de baix cost i després pugen el lloguer un 300%”. Segons el membre de la PAH, això provoca una situació d’indefensió, ja que “el banc ja no és el propietari, sinó uns accionistes a la borsa, torna la bombolla i els desnonaments”.
Poca inversió en habitatge
Per la Plataforma, la política municipal en habitatge és ineficaç: “S’inverteix molt poc en habitatge a Rubí, aquest any han dit que invertiran 1,5 milions d’euros, ens sembla poquíssim, perquè la demanda és molt alta”, afirma Antonia Medina, de la PAH, que diu que Rubí no té ni un “1% d’habitatge públic”.
L’Ajuntament de Rubí ha explicat que actualment està mantenint trobades bilaterals amb l’entitat amb l’objectiu de mitigar els problemes d’habitatge que pateix una part de la ciutadania rubinenca i que treballa per fer front a les emergències relacionades amb l’habitatge.
500 pisos ocupats
Segons la PAH, la Taula pel Dret a l’Habitatge va informar que a la ciutat hi ha 3.000 pisos buits i 500 pisos ocupats. El perfil de les persones que arriben a la PAH per demanar ajuda és de famílies que tenen problemes amb el pagament del lloguer. “Es tracta de persones que tenien lloguers baixos i els propietaris els han pujat considerablement quan ha acabat el contracte, fent que la gent no ho pugui pagar”, afirma.
Davant d’aquests casos, la PAH recomana a les famílies afectades que “no marxin del pis fins que arribi la carta de desnonament i que demanin ajuda a la PAH”.
Regulació del lloguer
En l’àmbit estatal, la plataforma ha impulsat una Iniciativa Legislativa Popular sobre l’habitatge al Congrés. Entre les peticions, la ILP proposa que es regulin els preus del lloguer, com ja fan algunes ciutats europees, i que es limiti el tall de subministraments a les persones que no poden pagar, com passa actualment a Catalunya. També es demana que es reallotgi a les persones desnonades en pisos buits de la banca. Tot i això, la ILP es pot quedar, un cop més, a les portes de ser debatuda si PP i C’s veten la proposta.