El Ple de desembre, que se celebrarà dijous de la setmana vinent, debatrà sobre l’actualització del Reglament Orgànic Municipal (ROM), un document que regula el règim organitzatiu i de funcionament dels òrgans municipals, l’articulació dels drets i deures dels membres de la Corporació i dels drets d’informació i la participació ciutadana dels veïns i entitats del municipi.
Serà a través d’una moció presentada pels grups municipals de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Iniciativa per Catalunya (ICV), Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i Veïns per Rubí (VR).
Aquests grups de l’oposició recorden que a l’inici del mandat es va aprovar una moció per iniciar la revisió i actualització del ROM amb previsió d’aprovar el nou text aquest mes de desembre, però asseguren que “a hores d’ara encara no sabem res de l’esborrany”.
Per això, demanen a l’equip de govern que faci una proposta del nou Reglament abans del 20 de gener i que es convoqui una reunió de treball abans del 15 de febrer per tal que tots els grups puguin fer les seves propostes al text i aquest sigui consensuat. La idea és que al mes d’abril es pugui aprovar la normativa.
Pel que fa als aspectes que consideren que el nou ROM hauria de contemplar, les formacions volen que tots els grups municipals puguin assistir a la Junta de govern local i que aquesta no assumeixi aspectes o temes que puguin ser tractats en el Ple i en les corresponents comissions Informatives.
També es proposa la possibilitat de fer alguns plens municipals fora de l’edifici consistorial, especialment si hi ha temes que afecten un barri concret, per tal d’apropar la política als ciutadans. A més, demanen que es faciliti que entitats i ciutadans puguin fer precs i preguntes als plens i que el govern doni resposta en un termini màxim de 30 dies.
Els grups també volen que el ROM estableixi que tots els grups municipals presentin les seves mocions com a mínim amb una setmana d’antelació i que el govern faci arribar la documentació dels punts que presenta a Ple com a mínim tres dies abans de la comissió informativa, entre altres punts.
Reglament de participació ciutadana
Els partits que signen la moció apunten que la revisió del ROM permetrà també posar en marxa el Reglament de Participació Ciutadana (RPC), aprovat el 2006, però que no s’ha pogut implementar perquè primer cal que el ROM permeti la seva aplicació.
Aquests grups també consideren que és necessari actualitzar el RPC per incloure, entre altres, la possibilitat de realitzar consultes municipals políticament vinculants si vénen avalades per un nombre significatiu de signatures de majors d’edat censats a Rubí.
També es demana revisar els districtes i dotar-los d’un responsable polític de referència i posar en marxa correctament els consells ciutadans, que juntament amb les associacions de veïns i entitats locals, haurien de ser els interlocutors naturals amb el govern.
Segons el calendari proposat pels grups municipals, si el nou ROM s’aprova a l’abril, al mes de maig ja es podrà iniciar la revisió del Reglament de Participació Ciutadana amb aportacions de tots els grups municipals, que un cop debatudes i consensuades, s’incorporarien al text que passaria al Ple de setembre per a la seva aprovació.