Les associacions de veïns de Can Fatjó i de Sant Jordi Parc han carregat contra Junts pel Sí (JxSí) per la negativa de la formació a complir el conveni que contempla el soterrament de les línies d’alta tensió.
Segons els representants de les dues entitats veïnals, el diputat Marc Sanglas, de JxSí, els va explicar en una trobada fa uns dies que el govern no té cap intenció de fer complir el contracte i que aposta per signar un nou conveni.
José Maria Carmelo, vicepresident de l’AV Can Fatjó, reivindica que “cal complir el conveni”, redactat en 2006 i que estableix que l’Ajuntament, la Generalitat i Red Eléctrica Española han de soterrar la línia de l’avinguda de Can Fatjó, de 220 kW. Concretament, el conveni fixa en 2,5 milions d’euros el cost de les obres, dels quals l’Ajuntament se n’ha de fer càrrec de 420.000 euros i la Generalitat d’1,9 milions d’euros. El conveni també estableix que Red Elèctrica Espanyola serà l’empresa encarregada d’executar les obres.
“Estem indignats, algunes persones no tenen humanitat, diuen que no hi ha diners però després treuen diners per altres coses que no són prioritàries, el més important és la salut dels ciutadans i cal no oblidar que hi ha escoles a la zona”, afirma el representant de l’associació, que ha descartat l’opció de signar un nou conveni per por que el problema “s’allargui 10 anys més”.
Els veïns afectats per aquesta problemàtica es van reunir dilluns a la tarda amb Joan García, diputat de Ciutadans (C’s), que va demanar als dos partits que integren JxSí, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), i el Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT), coherència, ja que al Ple de Rubí van votar favorablement a la retirada de les línies. A més, García va carregar contra ERC: “Si en una acció tan important aquest partit no és capaç de complir la seva proposta al Ple, que es pot esperar si el 2019 arriben al govern”.
JxSí vol redactar un nou conveni
El portaveu d’ERC a Rubí, Xavier Corbera, ha defensat la posició de JxSí, que aposta per signar nous convenis: “No podem anar explicant a la gent que hi ha diners per fer aquesta infraestructura”, afirma Corbera, que recorda que hi ha altres ciutats com Reus, L’Hospitalet o Cornellà que també estan afectades.
El portaveu republicà defensa la posició del govern català i considera que “Red Eléctrica Espanyola també ha de contribuir a pagar aquesta infraestructura, perquè són els grans beneficiaris”. La proposta del govern català és que el soterrament de les línies elèctriques sigui costejat per l’Ajuntament, la Generalitat, Red Elèctrica Espanyola i a través d’una nova taxa d’ocupació de l’espai públic que gravarà les companyies elèctriques. / M.C.