El Ple de l’Ajuntament ha aprovat per unanimitat el Pla estratègic en l’àmbit de les persones grans 2019-2022 i el protocol per l’abordatge de la violència masclista a Rubí. Es tracta de dos documents importants, en el primer cas per desenvolupar polítiques públiques per a la gent gran i, en el segon, per tal de millorar l’atenció a les dones que són víctimes de la violència masclista.
Tots els grups municipals han votat a favor del Pla per a la gent gran, que té com a objectiu planificar les polítiques d’envelliment actiu i saludable fins al 2022 per tal de respondre a les necessitats d’aquest col·lectiu, que representa el 16% de la població de la ciutat.
Entre les mesures que aquest pla posa sobre la taula hi ha la de crear programes de caminades, millorar l’oferta d’oci per a la gent gran, fomentar els cursos d’educació digital, millorar la cobertura de les necessitats per a persones grans en situació vulnerable, millorar l’accés a l’hospital de Terrassa, millorar l’accessibilitat dins dels habitatges i de les voreres i passos de vianants de la ciutat.
Violència masclista
Pel que fa al protocol per l’abordatge de la violència masclista a Rubí, és una eina que pretén trencar amb el caràcter assistencialista de la llei actual i abordar la violència masclista des d’un punt de vista dels drets de les dones per garantir la seva autonomia i llibertat, tal com estableix la llei. Així, el document redefineix el concepte de violència i n’amplia els àmbits (parella, familiar, laboral i social), incorpora diferents nivells d’intervenció, defineix les situacions d’urgència, concreta la funció de cada servei municipal i estableix un llenguatge comú entre els professionals. Es tracta d’un protocol marc que coordina els diferents serveis municipals en casos de violència masclista, com els Serveis Socials, els cossos de seguretat, els centres educatius, els serveis sanitaris, etc., amb la intenció de garantir-ne l’eficàcia.
En el Ple d’abril, que va tenir lloc el dijous a la tarda, també es va aprovar el projecte de carril bici i itinerari de vianants amb el vot a favor del PSC, C’s i VR i els regidors no adscrits Sergi García, Jonatan Cobo i Noèlia Borque. ERC, l’AUP, ICV, CDC i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i María Dolores Marín es van abstenir. Es va aprovar també el projecte d’ampliació del pont de Cova Solera, amb els vots favorables del PSC, ERC, C’s, CDC i els regidors no adscrits Sergi García, Jonatan Cobo i Noèlia Borque. Es van abstenir l’AUP, ICV i els regidors no adscrits José Manuel Mateo i María Dolores Marín.
Compromís per millorar la Schola
La Junta de Portaveus va aprovar una moció liderada pel PSC per tal d’ampliar el centre escolar la Schola. Tots els grups municipals han acordat instar a la Generalitat a fer aquesta millora, que compta amb un pressupost d’1,5 milions d’euros. L’escola, que té 225 alumnes i 15 mestres, necessita una ampliació, ja que actualment presenta diverses mancances i problemes en ventilació, llum, humitats, evacuació, superfície i accessibilitat. La moció acorda crear un grup de treball entre el Consell Escolar del centre, la Generalitat i l’Ajuntament per tal d’identificar, inventariar i acordar les actuacions necessàries.
També es va aprovar una moció presentada per urgència per ERC que demana que es consolidi el servei de tren nocturn durant la Festa Major, que coincideix amb les festes de Sant Cugat i Terrassa. L’any passat 4.238 van utilitzar el servei, que es va posar en marxa per primera vegada. Els grups demanen ara que la freqüència sigui d’un tren cada hora.
Per últim, també va prosperar una moció d’Esquerra que demana millorar el web municipal i que aquest sigui més transparent. Hi van votar a favor ERC, l’AUP, C’s, ICV, CDC, VR, José Manuel Mateo, Jonatan Cobo i Noèlia Borque. El PSC, Sergi García i María Dolores Marín es van abstenir.