Unes 150 persones van omplir l’auditori del Museu Vallhonrat aquest dijous al vespre per assistir a la xerrada de Jaume Alonso-Cuevillas, l’advocat defensor en el judici del procés de l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, sobre la sentència del procés, acte organitzat per Junts per Rubí. El mediàtic advocat sosté que el veredicte sobre els líders independentistes no serà per rebel·lió com demanava la fiscalia, sinó per conspiració per rebel·lió. “Em consta que dins el Tribunal Suprem hi ha hagut un debat entre la conspiració per la rebel·lió i la sedició”, va afirmar durant la seva intervenció.
El lletrat, col·laborador en la defensa dels polítics i activistes jutjats per l’1-O, creu que la sentència ja està redactada i pronostica que podria fer-se pública el 14 d’octubre. La sentència, que tindria al voltant d’un miler de pàgines, fixaria unes penes pels acusats al voltant dels 8 anys de presó, segons Alonso-Cuevillas. Un cop emesa la sentència, aquesta s’hauria de recórrer primer al Tribunal Constitucional per poder arribar després al Tribunal dels Drets Humans d’Estrasburg. Segons l’advocat, el recorregut del recurs serà de 3-5 anys fins que es resolgui al Constitucional i, després de l’admissió a tràmit, anirà al Tribunal de Drets Humans Europeu, on pot estar pendent de resolució durant 2 anys més com a mínim.
L’advocat de Carles Puigdemont considera que els magistrats han decidit dictar les penes de la sentència tenint present el temps que trigarà el recurs a resoldre’s a Estrasburg de tal forma que “sigui menys dolorós per l’estat”. Jaume Alonso-Cuevillas opina que els jutges espanyols volen evitar haver d’excarcerar els líders independentistes quan es publiqui la sentència del Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg i, amb aquesta condemna al voltant dels 8 anys, quan arribi la decisió de l’òrgan europeu ja seran lliures o estaran en un elevat compliment de sentència.
El lletrat, que serà candidat de Junts a les eleccions espanyoles del 10 de novembre, va explicar com va arribar a ser el defensor dels polítics i activistes encausats pel referèndum de l’1 d’octubre: un dels seus exalumnes a la Universitat de Barcelona, que era cap del gabinet jurídic de la Generalitat, li va trucar per proposar-li de ser l’advocat defensor durant el procés després de rebre la primera querella. L’autor del llibre ‘1 judici (polític) i 100 preguntes més’ afirma que amb el seu discurs vol deixar en evidència que el judici és un procés polític vestit de procés judicial.
Jaume Alonso-Cuevillas va destacar el creixent interès de la gent pel dret davant el judici del procés. En aquest sentit, Sònia Jorba de Junts per Rubí, va alabar la feina excepcional de Cuevillas i els advocats del procés, transmetent l’evolució del judici. “Quan la gent està informada, sap agafar amb més força les coses i penso que això ens fa més vius, participatius i poderosos”, va afirmar Jorba.
Sònia Jorba, número 28 a la llista de Junts al 10-N
Sònia Jorba, de Junts per Rubí, va presentar l’acte a l’auditori del Museu Vallhonrat informant els assistents que es presentarà com a número 28 de la llista de Junts per Catalunya a les eleccions espanyoles del 10 de novembre. Jorba va fer una crida a votar la seva candidatura al Congrés per fer que la seva veu sigui més escoltada i respectada, anant junts “per reivindicar el mandat de l’1 d’octubre”.