Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obliga Arrins, l’empresa que té els drets de l’abocador de Can Balasc, a presentar un Pla Especial Urbanístic o un Projecte d’Activitats Específiques en sòl no urbà abans de posar en marxa l’activitat. Això significa que es retardarà encara més l’obertura de l’abocador i que aquest s’haurà d’adaptar al Pla Especial de Regulació d’Activitats Extractives de Rubí. A més, tant l’Ajuntament com entitats i particulars podran presentar al·legacions al projecte presentat per l’empresa.
Tot i això, la sentència del TSJC, que data del 5 de març d’aquest any, no és ferma i és probable que Arrins acabi presentant un últim recurs.
En paral·lel a aquesta sentència, l’alcaldessa ha signat un decret per atorgar la llicència d’obertura de l’abocador de Can Balasc, un formalisme legal al qual l’Ajuntament estava obligat en compliment d’una sentència judicial. Tot i aquest decret, l’empresa no podrà iniciar l’activitat a l’abocador fins que no presenti un pla especial o un projecte d’activitats.
Els veïns, preocupats
El 13 de febrer del 2015, l’Ajuntament de Rubí va precintar amb una autorització judicial les obres que Arrins estava duent a terme a l’interior de Can Balasc sense cap mena d’autorització. Davant d’aquesta acció, l’empresa va presentar una denúncia al Jutjat Contenciós Administratiu número 10 de Barcelona, que va desestimar les peticions de l’empresa. Ara, un cop més, la justícia ha donat la raó a l’Ajuntament.
Aquest periple judicial es remunta a una sentència del 2012 a través de la qual Arrins va veure reconegut el dret d’obrir l’abocador de Can Balasc en els termes en els quals se li va concedir una llicència el 1994. Una sentència que deixa molt clar que Can Balasc ha de ser un abocador, però també que només té dret a abocar 1 milió de m³ de 17 tipus de residus tipificats com a no perillosos.
Aquesta darrera part és la que més preocupa la plataforma Rubí sense abocadors, que tem que Can Balasc es converteixi en un nou Can Carreras, ja que Arrins és del mateix grup que el gestor de Can Carreras, on es van detectar nombroses irregularitats fins al seu tancament. “Volem que entrin la classe de residus que diu la sentència i que es controli, fer un seguiment de què hi aboquen”, afirma Joaquim ?’dena, de la plataforma.
Tant l’entitat com els veïns també estan molt preocupats perquè tot i que només es poden abocar 1 milió de m³ de deixalles, Arrins va eixamplar el vas de l’abocador fins als 2,5 milions de m³.