El Pla local de joventut, aprovat en el darrer Ple municipal amb el suport de tots els grups excepte CDC, que es va abstenir, inclou 106 accions amb les quals es vol donar resposta a les necessitats i demandes dels joves rubinencs, un sector de població que, amb 11.751 persones representa el 15% dels rubinencs. L\’alcaldessa, Ana M. Martínez, i la regidora de Joventut, Marta García, han presentat aquest matí el document, que té una vigència de quatre anys.
\”El Pla recull les inquietuds i el resultat d\’un procés participatiu en què una cinquantena de joves de la ciutat han pogut dir la seva\”, ha assenyalat Martínez, qui ha afegit que \”marca el full de ruta a seguir pel que fa a les polítiques de joventut\”.
El document s\’estructura en cinc eixos: salut i esports; cultura, oci i creativitat; emancipació -que engloba educació, ocupació i habitatge-; associacionisme i participació; i espai públic, ciutat i convivència. De cada eix s\’estableixen els objectius prioritaris i les accions a implementar per tal d\’assolir-los.
Entre aquests, en l\’àmbit de la salut i esport, hi ha accions preventives contra el consum de drogues a espais d\’oci i de prevenció de la socioaddicció, la creació d\’una taula de salut juvenil i la prevenció de l\’assetjament als instituts. També es contempla la creació de nous espais esportius a l\’aire lliure o l\’organització d\’activitats de promoció de l\’esport a través de lliguetes i campionats gratuïts.
L\’eix de la cultura, l\’oci i la creativitat recull accions com la creació de bucs d\’assaig, subvencions per a projectes culturals d\’entitats juvenils i activitats culturals i d\’oci als barris.
Pel que fa a l\’educació, treball i habitatge, el Pla es marca com a objectiu garantir la permanència en el sistema educatiu del jovent; fomentar l\’ocupació i la contractació juvenil proporcionant a l\’hora als joves la possibilitat de tornar al sistema educatiu i l\’aprenentatge imprescindible per accedir al mercat de treball i garantir l\’accés a l\’habitatge de tots els joves.
En l\’àmbit de la participació i l\’associacionisme, el text proposa accions concretes com la creació de la taula jove com a espai d\’interlocució dels joves amb l\’administració i de seguiment del pla local, programes d\’intercanvis internacionals, bossa de préstec de petites infraestructures a entitats juvenils per a desenvolupar activitats i suport tècnic i assessorament a les entitats.
Finalment, en l\’apartat de cohesió i territori, es marquen objectius com promoure la participació i els usos del jovent en els espais públics, millorar l\’apoderament de les adolescents i joves a l\’espai públic i vetllar per la bona convivència ciutadana als barris.
Per la regidora de Joventut, el Pla és realista i representatiu dels joves. \”És realista perquè, tot i que sabem que queda molt per fer, que la ciutat té mancances que encara no s\’han cobert, totes les accions recollides al document s\’ajusten a allò que es pot executar realment. I és representatiu perquè hem prioritzat totes aquelles accions que han sorgit del propi col·lectiu\”, ha apuntat. García també ha afirmat que es crearà una taula jove que s\’encarregarà d\’analitzar el compliment de les mesures.
Per la seva banda, l\’alcaldessa ha destacat una acció en concret, la dinamització comunitària, que ja s\’ha iniciat als barris gràcies a la incorporació d\’un equip d\’educadors de medi obert. L\’acció es desenvolupa en el marc del projecte ‘Fem barri’ i s\’adreça als joves del 25 de Setembre, Les Torres, Ca n\’Oriol i El Pinar.