L’Ajuntament de Rubí va organitzar dimecres al vespre una trobada amb els veïns de Ca n’Oriol per explicar-los els detalls del projecte de reforma del parc de Ca n’Oriol. L’arquitecte municipal, responsable del disseny del projecte, va ser l’encarregat de traslladar als assistents els detalls de la iniciativa urbanística.
Al voltant d’una cinquantena de persones van assistir a la sessió informativa, que va tenir lloc al Centre Cívic del barri i a la qual va assistir l’alcaldessa, Ana M. Martínez. Per la màxima responsable municipal “és important que les persones més properes al parc coneguin els detalls del projecte, perquè això els servirà després per destriar entre la realitat i la crítica política”. De fet, en declaracions als mitjans de comunicació locals, Martínez ha acusat la recentment constituïda plataforma Protegim Ca n’Oriol, que s’oposa a l’actuació, de “desinformar”.
Precisament, aquest col·lectiu també havia convocat una trobada dimecres a la tarda per organitzar una jornada en contra del projecte per al proper 3 de juny. Hi van assistir, entre altres, representants de partits polítics de l’oposició i representants d’una de les entitats veïnals.
La portaveu del col·lectiu, Marta Casas, apunta que la reforma proposada és “molt invasiva, envaeix més d’una hectàrea de parc natural i zona agrària i és costosa”. A més, considera que els usos que se li vol donar al parc a través del nou projecte pot “degradar tot l’entorn”.
Això és el que pretén explicar el col·lectiu el 3 de juny a partir de les 12 hores al parc de Ca n’Oriol. Casualment, el mateix dia i a la mateixa hora, el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) ha organitzat una paella solidària també al parc de Ca n’Oriol.
Com és la reforma del parc?
El parc de Ca n’Oriol compta amb aproximadament 50 hectàrees de terreny, la majoria de zona agrícola, però també acull equipaments com Font del Ferro, l’institut L’Estatut o l’escola Teresa Altet.
La proposta pretén crear un parc urbà de 3,8 hectàrees, principalment a la zona coneguda com La Bombonera. Allà, està previst que s’instal·lin àrees d’esbarjo infantil i juvenil, una àrea esportiva -porteries de futbol, cistelles de bàsquet i una pista de patinatge- amb graderia, una zona de gimnàstica, àrees de pícnic i una zona de restauració. A l’extrem més proper al barri Segle XXI, està prevista la ubicació d’una zona d’aigües i també es preveu ampliar l’aparcament. L’actuació també té previst plantar 686 arbres nous, principalment alzines, lledoners, pins i roures. El cost del projecte és de 4 milions d’euros.
Pendent d’aprovació
El govern va presentar la reforma el març i va anunciar que tot plegat estaria enllestit a finals del 2019, però de moment encara no s’ha aprovat per Junta de Govern. En el darrer ple, tots els grups municipals, a excepció del PSC, van votar una moció en contra de l’actuació.