L’Ajuntament ha fet arribar un seguit de fotografies a la Generalitat de Catalunya en què hi ha indicis que a Can Carreras s’aboquen residus sanitaris sense tenir-ne la llicència pertinent.
Manuel Velasco, regidor de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat, ha fet arribar una missiva a la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, a la Direcció General de Qualitat Ambiental i a l’Agència de Residus de Catalunya amb aquestes imatges, enviades recentment per ciutadans anònims al consistori i que donen indicis de mala gestió dels residus.
No és la primera vegada que l’Ajuntament es queixa per la problemàtica associada al dipòsit de residus no perillosos de Can Carreras, de l’empresa FSM Vertispania SL. La instal·lació compta amb una autorització de la Generalitat que ha estat impugnada per l’Ajuntament i que ara està pendent de resolució per part de la justícia.
En la carta enviada als diferents organismes, Velasco recorda que ni aquesta autorització permet la gestió de residus de serveis mèdics, veterinaris ni d’investigació associada, amb algunes excepcions. Així, el consistori demana als òrgans que exposin les actuacions que han realitzat per tal de verificar que no s’estan dipositant residus dels codis no autoritzats a Can Carreras.
Nou abocador metropolità
D’altra banda, l’Ajuntament també ha inclòs en aquest escrit la demanda d’informació sobre la possibilitat que Can Carreras o Can Balasc es puguin convertir en un abocador metropolità després de l’anunci de clausura imminent de Coll Cardús, a Vacarisses. La setmana passada, Josep Maria Tost, director general de l’Agència de Residus de Catalunya, va explicar a un mitjà de comunicació que la pedrera Berta, ubicada a Sant Cugat i El Papiol i molt a prop de Rubí, i Can Balasc podrien ser el nou emplaçament per depositar les deixalles de la regió metropolitana després del tancament de l’abocador de Vacarisses al 2015.
Al document enviat pel regidor Manuel Velasco, l’Ajuntament ha alertat que el Pla Especial Urbanístic (PEU) de Can Carreras i Can Balasc pretén convertir l’antiga extractiva en un dipòsit controlat de classe II per a residus no perillosos sense cap mena de limitació.
Per últim, l’Ajuntament vol saber si la Secretaria de Medi Ambient de la Generalitat i l’Agència de Residus de Catalunya tenen previst permetre nous emplaçaments per a dipòsits controlats de tipus II abans que el Pla Territorial Sectorial d’Infraestructures de Gestió de Residus Municipals de Catalunya 2013-2020 estigui aprovat de forma definitiva.