Cases parcialment o totalment inundades, esllavissades de terres, murs derruïts, carrers parcialment enfonsats, arbres caiguts, torrents desbordats i fang i pedres a moltes vies. I tres famílies que han hagut de marxar de casa seva. Els aiguats de fa una setmana han deixat un paisatge desolador a bona part de les urbanitzacions de la ciutat. No s’han hagut de lamentar pèrdues humanes, però els danys materials són molt importants. Mentre aquests són avaluats, els afectats intenten a poc a poc recuperar la normalitat.
La pitjor part se l’ha endut Sant Muç, on una casa del carrer Avellaners es va inundar completament fins al sostre. Segons expliquen els veïns, els habitants van tenir sort que la pluja caigués de dia, ja que si l’aiguat s’hagués produït a la nit, podria haver tingut conseqüències funestes. També al carrer Pompeu Fabra hi ha dues cases que s’han hagut d’evacuar. La primera ha quedat parcialment sepultada per una esllavissada de terres. La segona està en risc per un possible despreniment de terres a l’accés de l’immoble.
La situació al carrer Puigmal, a Can Ximelis, pendent d’urbanitzar des del 2001 i que ja es trobava en perill d’efonsament, s’ha vist agreujada per les pluges, amb noves esllavissades i amb risc d’esfondrament total, segons ha explicat un dels veïns.
A banda, representants veïnals de Sant Muç, Castellnou, Can Mir, el Sector Z, Vallespark, Can Solà, Can Barceló i Can Carreras, que van mantenir una reunió dimarts a la tarda per abordar els problemes, han comptabilitzat més d’una cinquantena d’incidències, algunes relacionades amb desperfectes a la via pública.
El veïnat demana ajut
“Hem demanat a l’Ajuntament que contracti una empresa o destini més personal per solucionar tots els problemes que hi ha, però ens han dit que legalment no ho poden fer”, ha explicat el president de l’AV de Sant Muç, Joaquim ?’dena. De fet, el consistori va trigar quatre dies a restablir el transport públic a Can Solà i a reobrir molts carrers que havien quedat bloquejats. Tot i això, encara hi ha una gran quantitat de fang a la via pública, a més de runes, pedres i arbres que entorpeixen la circulació. Els veïns, que es van reunir dilluns al vespre amb l’alcalde accidental, Moisés Rodríguez -l’alcaldessa es troba fora de la ciutat fins al 25 de novembre-, s’han mostrat “decebuts” amb la resposta del consistori, segons explica ?’dena. Els veïns, en canvi, han mostrat el seu agraïment per la ràpida resposta dels Serveis d’Emergència durant les hores posteriors a la pluja.
Segons expliquen, ara mateix la majoria d’afectats estan contactant amb les seves assegurances, tot i que alguns dels propietaris no en disposen i en altres ocasions, els desastres naturals no s’inclouen en les pòlisses. L’Ajuntament ha descartat sol·licitar que es consideri Rubí zona catastròfica, segons expliquen els mateixos veïns, que han demanat a l’administració local que habiliti una oficina d’atenció per a les persones afectades.
De moment, l’Ajuntament no ha volgut fer cap declaració sobre els problemes a les urbanitzacions. Oficialment, només es coneix el recompte d’incidències registrades a tota la ciutat facilitat per l’administració local l’endemà dels aiguats: prop d’una cinquantena de murs caiguts, una trentena de vies amb arbres caiguts, 16 carrers amb esllavissades, inundacions en una vintena d’espais i l’afectació a la línia 7 del bus urbà que no podia arribar a Can Solà.