L\’Orient Pròxim en la geopolítica mundial ha estat la temàtica escollida per a l\’última edició del Curs de Cooperació i Solidaritat Internacional organitzat anualment per Rubí Solidari, que s\’ha celebrat del 23 al 25 de novembre. La 17a edició d\’aquestes jornades divulgatives va comptar amb la presència d\’una desena de ponents de procedències diverses, com Pedro Rojo, de la Fundació Al Fanar para el Conocimiento Árabe; Miquel Pajares, President de la Comissió Catalana d\’Ajuda als Refugiats; i els professors universitaris Pilar Garrido, Carlos Berzosa, Leila Nachawati, Antonio Campillo, Nadia Hindi, Isaías Barreñada i Nour Salameh; a més de Nadia, una refugiada palestina.
Durant les jornades, que han comptat amb l\’assistència una quarantena de persones, s\’han tractat temes com l\’efecte de l\’estratègia de poder geogràfica en països com Iran, Iraq, Aràbia Saudí i Turquia, la venda d\’armes en conflictes bèl•lics, els refugiats, el dret internacional en el moviment migratori de persones, i l\’efecte en l\’economia de la fuga de persones i l\’arribada de nous habitants qualificats.
Josep M. Pijuan, president de Rubí Solidari, explica que el curs ha estat \”molt interessant\” pels assistents, ja que \”les ponències han satisfet i han resolt moltes qüestions del públic\”. Pijuan ha agraït la col•laboració de Pilar Garrido -professora d\’estudis àrabs i islàmics a la Universitat de Murcia- que ha estat la directora del curs i que ha afavorit la presència de bastants ponents del món acadèmic espanyol.
Durant la jornada de clausura celebrada diumenge es va parlar dels refugiats. A partir de l\’acord entre la UE i Turquia el març de 2016, el nivell de refugiats que arriben a la resta d\’Europa ha disminuït considerablement. Tot i això, en 2018 hi ha hagut més de 2000 morts a les aigües el Mediterrani, 10.000 aproximadament en els últims 3 anys.
Un dels aspectes destacats pels ponents ha estat que la Unió Europea no està complint amb la Convenció de l\’Estatut dels Refugiats acordada a la Conferència de Ginebra. Segons Miquel Pajares, els governs tracten als nouvinguts com immigrants il•legals quan aquests compten amb el dret a asil. El president de la Comissió Catalana d\’Ajuda als Refugiats va defensar la gestió de l\’asil de refugiats per part de les ONGs, argumentant que les entitats han de mantenir el paper central en l\’acollida de nouvinguts i en la seva tasca de sensibilització ciutadana i denúncia de les accions d\’incompliment dels governs. Per la seva banda, Pedro Rojo va alertar sobre l\’estat de desinformació i rumorologia que contribueix al creixement de l\’extrema dreta i la xenofòbia.
Carlos Berzosa, exrector de la Universitat Complutense de Madrid, va explicar que els països d\’Orient Pròxim s\’han quedat enrere en l\’evolució econòmica tot i tenir activitats i recursos potents com el petroli. De fet, la riquesa de recursos naturals els porta a ser països \”objecte de desig\”, una font important de conflicte. La jornada de diumenge va comptar amb la presència de Nadia, una refugiada provinent de Damasc. La Nadia va explicar com Síria era considerat un país segur fins al 2009 i actualment Marroc i Turquia són considerats països segurs, però la vida dels seus ciutadans és molt inestable i incerta. A més, la refugiada va denunciar la manca d\’informació que tenen els habitants del Pròxim Orient sobre la situació als països veïns.