El Casal Popular va acollir aquest dissabte un macroacte dels Sindicats del Lloguer i Sindicats dels Llogaters de diverses localitats catalanes per reclamar uns lloguers dignes i decidir estratègies comunes per fer front als preus abusius d’alguns contractes, especialment als habitatges gestionats per fons voltors. L’acte, que ha reunit més d’un centenar de persones, ha comptat amb la participació de representants del Sindicat del Lloguer de Rubí i les plataformes veïnes de Sant Cugat, Santa Perpètua i Sant Joan Despí.
Durant la trobada, s’han presentat diverses accions conjuntes d’aquestes entitats, com establir un límit màxim del preu del lloguer als propietaris segons les condicions de les persones que hi viuen o donar un ultimàtum de 30 dies a les empreses propietàries dels blocs de pisos per signar contractes nous i estables al mateix preu. Actualment, moltes famílies d’aquestes localitats no poden fer front a l’augment dels preus dels seus lloguers, que s’han incrementat entre un 50 i un 200%.
Montse, representant de la plataforma de Rubí, explica que a la nostra ciutat hi ha tres blocs de protecció oficial al barri de Sant Jordi Parc que comparteixen la mateixa situació que els de Santa Perpètua i Sant Joan Despí, amb un increment del 50-60% del preu mensual del lloguer. La rubinenca ha explicat casos de veïns que els han apujat el preu del contracte a més de 1.000 euros mensuals i han hagut de deixar la seva casa i que després s’han trobat l’anunci de lloguer del seu pis al mateix preu que ells pagaven abans de la pujada.
D’altra banda, Julio, representant de la plataforma Sant Joan Despí, explica que a la seva ciutat hi ha 150 famílies afectades amb contractes que finalitzaven en diferents anys, que van negociar una solució generalitzada al conflicte. En principi, van acceptar un augment del preu del lloguer del 100-200% perquè pensaven que no tenien més remei. Per la seva banda, Jaime Palomera, portaveu del Sindicat del Lloguer de Barcelona va animar els inquilins a fer el pas i plantar-se davant els propietaris amb l’ajuda dels sindicats. “La por està canviant de bàndol, ja que aquestes empreses tenen por que ens unim”, va sentenciar.
L’acte també va comptar amb la participació de diputats del Parlament de Catalunya com Marta Ribas (Catalunya en Comú-Podem) i Vidal Aragonés (CUP). Aragonés va expressar el seu suport al Sindicat del Lloguer per la “bona feina en traslladar el problema de l’habitatge i proposa alternatives de lluita col·lectiva i acció directa”. La secció local del partit presentarà al proper Ple una moció en l’àmbit de l’habitatge que proposarà l’expropiació dels pisos buits propietat de bancs i generar un parc públic d’habitatge amb un preu taxat del 30% del salari mitjà.
A Rubí, s’han registrat més de 250 desnonaments durant el 2018, segons dades del Sindicat del Lloguer. Diverses entitats rubinenques a través de l’AUP i ICV van aconseguir que el Ple aprovés per unanimitat a la sessió de novembre una moció per obligar els promotors a destinar el 30% de les noves construccions d’habitatge a lloguer social o que es posin a la venda els 4.428 pisos buits que hi ha a la localitat, entre altres accions.