L’assetjament escolar és una realitat a les nostres escoles i instituts. Segons l’ONG Save the Childre i l’associació SEER, a Catalunya un de cada deu escolars pateix una situació de bullying.
Per combatre aquest problema social entre els infants i adolescents, la Plataforma d’Afectats pel Bullying AlanMón va organitzar el divendres a la tarda a la Biblioteca un acte sota el títol ‘Parlem sobre el bullying’, que va tractar diferents aspectes sobre l’assetjament escolar.
En primer lloc, es va fer una tertúlia amb dues víctimes de bullying, que van explicar la seva experiència, sense caure en el victimisme, però de forma amena i molt entenedora.
Posteriorment, es va explicar als assistents, més d’una vintena, els diferents perfils que actuen en una situació d’assetjament: la víctima, l’assetjador i l’observador. També es va parlar de què és el bullying dins del col·legi i dins de la família i per cloure l’acte es va fer un debat molt enriquidor: “Creiem que va ser una activitat molt constructiva, basada en un format allunyat dels actes més tradicionals i donant resposta a les inquietuds”, ha explicat Xavi Montoliu, membre de la plataforma. Entre el públic, la preocupació més gran que hi havia és com detectar el bullying a l’escola o a la família i, un cop detectat aquest comportament, com actuar per donar-hi una solució. “El que més inquieta la gent és com detectar l’assetjament i que poden fer davant d’un cas d’aquestes característiques”, ha explicat Montoliu.
L’activitat es va realitzar coincidint amb el tercer aniversari de la mort d’Alan Montoliu, un menor transsexual rubinenc que patia assetjament i que es va suïcidar el 24 de desembre del 2015. El seu cas va servir per impulsar aquesta entitat que treballa per sensibilitzar la població sobre l’assetjament escolar.
La Plataforma d’Afectats pel Bullying AlanMón encetarà el 2019 nous projectes amb l’objectiu de poder començar a treballar amb les escoles per abordar el problema de l’assetjament escolar.