L’obertura de l’abocador de Can Balasc està cada vegada més a prop i sembla pràcticament inevitable. El 2015 una gran manifestació ciutadana va convocar més d’un miler de persones per protestar contra la situació a Can Carreras i en contra de l’obertura de Can Balasc. Gairebé quatre anys més tard, resten només els darrers tràmits perquè Arrins SL comenci a introduir residus a Can Balasc.
El 21 de desembre, la Junta de Govern Local va sotmetre a tràmit un projecte d’actuació específic en sòl no urbanitzable per sol·licitar autorització urbanística pel dipòsit controlat de residus no perillosos de Can Balasc, un projecte presentat per l’empresa que actualment té la propietat dels terrenys de Can Balasc, AJK Inversiones Cantábricas y Portuarias SL, del mateix grup que Arrins SL, FSM Vertispania i TMA Grupo Sánchez, que gestionen, entre altres, Can Carreras.
Fins al 24 de gener, es poden presentar al·legacions al projecte a través de les dependències del Servei de Planejament i Gestió Urbanística de l’Ajuntament, a la carretera de Terrassa, 116.
Una llicència atorgada als tribunals
El 18 d’abril de 1994, l’empresa que gestionava l’extractiva de La Sibila va sol·licitar llicència d’activitats per instal·lar un abocador. Després de la negativa de l’Ajuntament a atorgar el permís, finalment el 2012 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va determinar que s’havia d’atorgar la llicència per obrir un abocador a Can Balasc de residus inerts. El 2013, l’empresa va intentar tirar endavant un Pla Especial Urbanístic que afectava Can Balasc i Can Carreras, amb la intenció de covnertir Can Balasc en un nou Can Carreras, però la Generalitat el va suspendre.
Posteriorment, el 2015 l’empresa va començar a fer obres d’adequació per acollir l’abocador, unes obres per les quals no va demanar permís i que el consistori va precintar. L’empresa, que es va querellar contra l’exalcaldessa Carme García, va perdre la reclamació als tribunals, que van dictar que l’empresa havia de presentar un pla especial per aconseguir la llicència.
El febrer del 2018, el consistori es va veure obligat a atorgar la llicència d’abocador a Can Balasc, en compliment de la sentència i ara l’empresa ha presentat el projecte específic per superar un dels darrers tràmits administratius abans d’obrir l’abocador, amb capacitat per 1.085.000 m3.
No només residus inerts
Entre els residus que Can Balasc està autoritzat a acollir, segons recull la sentència del 2012, hi ha residus industrials, plàstics, cartró, fusta, vidre, metall, cautxú, pells, tèxtils, cendres, ferralla, terres, graves i qualsevol substància que sigui pràcticament insoluble. Residus, aquests, considerats inerts el 1994.
Tot i això, el projecte d’Arrins contempla unes equivalències, adduïdes a canvis legals, que inclouen l’abocament de molts altres tipus de residus a Can Balasc, pràctoca,emt equiparables a un abocador de residus no perillosos, com el que la mateixa empresa gestiona a Can Carreras: sanitàris, procedents de petroli, gas, carbó, agricultura, caça, pesca, pintures, processos tèrmics, residus de construcció que, per exemple, poden contenir amiant o residus domèstics.
L’empresa estima que s’abocaran 82.500 tones de residus anuals durant 14 anys.
Rubí Sense Abocador es torna a mobilitzar
L’Ajuntament ja ha dit que és un tràmit al qual l’Ajuntament està obligat per llei i traslladarà la responsabilitat a la Comissió d’Urbanisme de Barcelona, òrgan que ha de fer l’aprovació definitiva.
Però des de la plataforma Rubí Sense Abocadors no ho veuen així i consideren que el consistori no hauria d’aprovar el projecte. Així ho va dir el porteveu de l’entitat, Joaquim ?’dena, a la sortida de la Mesa d’abocadors que es va celebrar dilluns a la tarda: “L’Ajuntamentn diu que té voluntat, però no és suficient, cal que diguin taxativament no, que no aprovin el projecte i entenem que per això necessiten el suport de la ciutadania”. Per aquest motiu, la plataforma ja s’està mobilitzant per tal de convocar una gran manifestació en les properes setmanes. Per ?’dena, l’única possibilitat passa per la mobilització ciutadana i recorda que en altres ocasions s’ha aconseguit aturar l’obertura gràcies a les manifestacions. “No volem més deixalles ni cap dipòsit a Rubí, ja en tenim prou”.