L’Ajuntament de Rubí ha anunciat que retardarà tres mesos el permís a Arrins per l’obertura de l’abocador de Can Balasc. L’empresa va presentar fa unes setmanes un projecte d’actuació específic en sòl no urbanitzable per sol·licitar autorització urbanística pel dipòsit controlat de residus no perillosos de Can Balasc. Segons ha explicat el tinent d’alcalde Moisés Rodríguez, la Junta de Govern té previst aquest dimecres suspendre el tràmit, que finalitzava a finals de gener, per tal que es puguin presentar tots els informes sectorials pertinents: “Estarem alerta a l’hora de fer els tràmits i especialment perquè si l’abocador obre, ho faci segons el que es recull a la sentència”, ha afirmat el regidor.
L’anunci de l’Ajuntament es va fer dilluns a la tarda en una trobada entre membres de la plataforma Rubí Sense Abocadors i representants dels grups polítics del PSC, ERC, l’AUP, ICV i VR.
El consistori al·lega que, a menys que hi trobi irregularitats, està obligat a donar llum verda al projecte, que es basa en una sentència judicial del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en la qual autoritza l’empresa a gestionar l’abocador. En concret, la sentència autoritza a Arrins per abocar tot el que es considerava residus inerts el 1994, ja que posteriorment la llei va canviar i alguns dels residus abans considerats inerts, ara són no perillosos.
Els veïns alerten que Can Balasc es convertirà en un Can Carreras 2
Aquest canvi legal aporta confusió al tipus de residus que es podran abocar a Can Balasc i la plataforma denuncia que el que pretén l’empresa és convertir Can Balasc en un abocador de classe 2, és a dir, de residus no perillosos: “Can Balasc serà igual que Can Carreras i la pudor se sentirà per tot el poble. Farem el que calgui per retardar l’obertura i lluitarem perquè no s’obri i, si finalment obre, que sigui un abocador només d’inerts”, ha explicat Montse Rousse, membre de la plataforma.
Entre els residus que l’empresa ha sol·licitat en el projecte presentat a l’Ajuntament, hi ha restes d’agricultura, caça, pesca, pell, tèxtil, cuir, plàstic, metall, paper, processos químics, revestiments, mèdics i assimilables a residus domèstics, entre altres. Rousse creu que “aquests residus no tenen cap equivalència amb la normativa d’inerts del 1994, simplement és ‘un copia i enganxa’ dels residus que s’aboquen a Can Carreras”.
D’altra banda, la plataforma també denuncia que el projecte inclou la finca de Tejala, un forat molt més gran que Can Balasc i que podria acabar sent una futura ampliació per un abocador metropolità.
Per tots aquests motius, la plataforma es prepara per futures mobilitzacions i presentarà al·legacions al projecte.
En cas que l’Ajuntament finalment aprovi el projecte, aquest anirà a la Comissió Territorial d’Urbanisme, últim pas abans de l’obertura. Davant d’aquesta possibilitat, Rubí Sense Abocadors ha avançat que presentarà una demanda col·lectiva patrimonial contra l’Ajuntament, per la pèrdua de valor de patrimoni de tota la zona que està a 1 km al voltant: Sant Jordi Parc, Sant Genís, Els Avets, Can Serrafossà i part de Can Fatjó.