La 8a edició del projecte ‘Ciutats Defensores dels Drets humans’ es va inaugurar diumenge al Celler de Rubí. En el marc d’aquesta proposta, sis activistes de drets humans, procedents del Sàhara Occidental, el Salvador, Colòmbia, el Camerun i Itàlia visitaran les onze ciutats adherides a la iniciativa per participar en xerrades, col·loquis i trobades amb l’objectiu de sensibilitzar sobre els drets humans bàsics i parlar de la difícil situació dels seus països d’origen.
L’alcaldessa, Ana M. Martínez, va donar la benvinguda a Rubí a les sis persones activistes i als representants dels diferents municipis que participen en aquest projecte i de les entitats organitzadores: el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD), la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau.
Martínez va recordar el paper de les administracions locals en matèria de sensibilització per formar “una ciutadania conscient i activa en la defensa dels drets fonamentals. Aquest treball ha de començar per la infància i la joventut (…). D’aquesta manera els apoderarem com a agents de canvi per tal de construir una societat justa i igualitària”.
Sis històries d’activisme
Amanda Quijano, defensora dels drets de les dones i membre de la Colectiva Feminista del Salvador, va explicar la seva lluita pels drets sexuals i reproductius de les dones en un país on aquest any ja s’han comès 79 feminicidis. La també salvadorenya, Candy Chévez, va exposar el projecte de l’Orquestra de Cordes on participen dones privades de llibertat i va reivindicar el poder transformador de l’art i cultura.
Edda Pando, defensora dels drets de les persones migrades a Itàlia i presidenta de l’associació Todo Cambia, va denunciar el silenci davant de les morts que provoquen migracions i l’externalització de les fronteres. El defensor dels drets del poble saharaui, Hassana Aalia, refugiat al País Basc, va criticar el bloqueig informatiu i les greus vulneracions dels drets humans del Marroc.
Des de Colòmbia, Leonard Rentería, poeta, raper i activista, va cridar a treballar diàriament per la defensa dels drets humans universals i Sonia Mankongo, defensora dels drets de les dones i nenes al Camerun, va ressaltar que l’educació pot apoderar les dones en un país on formar-se encara és un privilegi. L’acte es va tancar amb una visita guiada a l’exposició Sàhara Visible que ha creat l’alumnat de l’Escola d’Art i Disseny edRa i que estableix llaços de cooperació amb el Sàhara.