La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Rubí ha demanat a l’Ajuntament mesures urgents per ajudar les famílies que s’estan quedant sense un sostre a la ciutat, per aquelles que s’han vist obligades a ocupar un habitatge perquè no sabien on anar i per les que s’enfronten a un desnonament immediat i es veuen literalment al carrer.
El col·lectiu denuncia que la problemàtica de l’habitatge, lluny de millorar, s’està agreujant per la pujada imparable dels lloguers mentre que els salaris van a la baixa, fet que està dificultant l’accés a l’habitatge i provoca que moltes famílies amb pocs recursos no puguin fer front als lloguers i es vegin abocades a ocupar pisos buits o a dramàtics processos de desnonament. En aquest sentit, des de la Plataforma insisteixen que la majoria de les ocupacions de pisos són per “pura necessitat, ja que ningú ocupa per caprici”.
Montse Maimó, membre de la PAH, assenyala que s’estan produint 165 desnonaments al dia mentre els governs de les administracions “no donen cap solució” i “miren cap a un altre costat”. Davant aquest fet, aquest dissabte 6 d’abril s’ha convocat una gran manifestació als jardins de Gràcia de Barcelona per conscienciar sobre la problemàtica de l’habitatge i la nul·la resposta de l’administració, així com per denunciar el negoci de la indústria immobiliària. L’acte compta amb el suport d’altres ciutats europees.
En el cas de Rubí, la Plataforma reconeix que “és cert que l’Ajuntament treballa amb nosaltres, però no és eficient”. En aquest sentit, apunten que “la resposta de les assistents socials és que no hi ha pisos, que hi ha llista d’espera i que no poden fer res”. El col·lectiu reclama l’aplicació de la Llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i de la pobresa energètica.
Cada cop, més casos
El col·lectiu ha fet públics alguns dels casos que estan atenent aquests dies, com el de la Mailin o el de la Consuelo. Mailin viu en un pis ocupat amb dos fills, la dona d’un d’ells i una neta “per necessitat, no perquè vulguem viure així. Nosaltres volem un pagar un lloguer, però no tenim contracte ni permís de treball”. Consuelo, que viu també amb dos fills, una menor, la seva jove i una neta, ahir al matí s’enfrontava a un desnonament, que la plataforma va aconseguir aturar per uns dies. La dona lamenta com estan patint els seus fills i reconeix que “passa vergonya per la situació”, però que no té feina ni un lloc on anar, i l’administració no li dona cap sortida. Des de la plataforma lamenten que “Rubí té blocs vuits i l’Ajuntament no fa res per gestionar els habitatges”, i que els tràmits són massa lents.
Resposta de l’Ajuntament
En resposta a les queixes de la PAH, l’Ajuntament assenyala que tant els criteris com el moment de tramitar els expedients a la Mesa d’Emergències els marca l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, qui no permet iniciar un expedient fins que no hi ha de data de llançament judicial. A més, apunta que el 2018 es van obrir 85 expedients, però la Mesa només va adjudicar un habitatge. També l’any passat, es van tramitar 28 Prestacions Econòmiques d’Especial Urgència i el servei d’intermediació de Proursa va aturar 20 desnonaments. Tot i això, apunta que comparteix amb la PAH la preocupació per la problemàtica de l’habitatge i que està fent un feina constant per trobar solucions.