‘Fusells o pintades’ és el títol del documental que es projectarà aquest divendres a les 18.30 hores a l’Ateneu, una activitat impulsada per Rubí Solidari. Es tracta d’un audiovisual rodat de forma clandestina pel seu director, Jordi Oriola, que es va infiltrar en el territori del Sàhara Occidental ocupat pel Marroc i es va entrevistar amb diversos activistes del poble saharaui.
“El 99% dels saharauis volen abandonar el moviment no violent, entre altres motius perquè el conflicte fa 43 anys que està estancat, però tots són fidels al Front Polissari i la seva lluita no violenta per l’alliberament del Sàhara Occidental”, ha explicat el director del film, Jordi Oriola. El documental també intenta obrir escletxes perquè la comunitat internacional, i especialment l’estat espanyol com a potència colonitzadora del territori, enfoqui la seva mirada en aquest territori per solucionar la situació abans que pugui esclatar un conflicte violent. “Realment els saharauis pensen que la solució vindrà d’Espanya, i aquí no estan preocupats per això, ningú pensa ni parla sobre el Sàhara Occidental”. El Sàhara és un dels pocs territoris al món que encara no ha estat descolonitzat i fa més de 40 anys que espera la celebració d’un referèndum d’autodeterminació.
‘Fusells o pintades’ és un dels pocs audiovisuals que reflecteixen la situació al territori ocupat, ja que les autoritats marroquines impedeixen l’accés a aquest territori a les ONG, els observadors internacionals i també als periodistes: “Vaig entrar al Marroc com a turista i vaig passar cinc controls policials fins a El Aiun, la capital del Sàhara Occidental, i vaig estar tres setmanes tancat en una casa saharaui on vaig fer totes les entrevistes”.
El documental, de la productora Transforma Films, es va projectar el 2018 a la seu de les Nacions Unides, està traduït a 12 llengües i durant aquestes setmanes està prevista la seva projecció a Austràlia i a Telesur, el canal internacional de Veneçuela.