El XVIII Curs de Cooperació i Solidaritat Internacional, organitzat per Rubí Solidari amb el suport de l’Ajuntament, abordarà el fet migratori des del punt de vista del dret a moure’s i la vulneració de drets en aquest procés en un món ple de fronteres. El curs, que tindrà lloc els dies 22, 23 i 24 de novembre a l’edifici Rubí Forma, comptarà amb diverses ponències a càrrec d’especialistes en el tema.
Segons ha explicat el president de l’entitat, Josep M. Pijuan, el curs està dissenyat amb voluntat “de formació i informació”. En aquest sentit, Núria Ribera, membre de Rubí Solidari, tot i que el tema ja s’havia abordat des de diferents perspectives, s’ha tornat a escollir perquè en les enquestes del curs de l’any passat va ser el més demanat majoritàriament.
A més, Pijuan ha assenyalat que cal fer encara molta pedagogia sobre la qüestió migratòria i ha recordat que recentment a la nostra ciutat s’ha viscut una situació de confrontament en relació als menors estrangers sense família.
Per la seva banda, el regidor de Ciutadania i Cooperació internacional, Pau Navarro, ha felicitat l’entitat per la majoria d’edat d’aquesta iniciativa i ha destacat “la diversitat de punts de vista d’un mateix fet” que aporta el curs.
Programa
La periodista Anna Palou i el regidor Pau Navarro seran els encarregats de posar en marxa el curs divendres 22 a les 19 hores i donar pas a la primera xerrada: ‘Per què hem de parlar de racisme? Claus per ser una bona aliada antiracista’, a càrrec de Natalia Desmesura, del col·lectiu Afroféminas.
Dissabte el curs arrencarà a les 9.30 hores amb una ponència del membre de la comissió jurídica d’StopMareMortum, Dídac Amat, sobre ‘Polítiques Europees d’Immigració i Asil’. A les 11.15 hores, la professora de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals a la Universitat Rovira i Virgili i a la Universitat Oberta de Catalunya, Susana Borràs, oferirà la xerrada ‘Refugiats climàtics, una realitat en augment’. A les 12.30 hores, abans de la pausa per dinar, Dévika Pérez, de l’Asociación Pro Derechos Humanos Andalucía i el periodista i antropòleg Oriol Puig parlaran sobre la necropolítica de les fronteres
A les 16 hores, es reprèn l’activitat amb Estel·la Pareja, de la Comissió Catalana d’Ajuda als Refugiats, que parlarà del Sistema d’Acollida Espanyol. Seguidament, a les 17.15 hores, Agus Morales i Anna Surinyach, periodistes de la Revista 5W parlaran sobre ‘Com expliquem les migracions?’.
El curs clou diumenge la taula rodona ‘Som terra d’acollida? Parlem del model de societat que volem’. Hi intervindran Lamine Bathily, del Sindicat de Manters, Carmen Juares, de l’Asociación de mujeres migrantes, Fatiha Molhaii, de l’Associació Mares Contra el Racisme, i Mohamed Said, d’ARSI Rubí.
Les persones interessades en el curs, que és gratuït, s’han d’inscriure a www.rubisolidari.org.