Els obstacles en la mobilitat internacional de les persones va ser la temàtica del 18è Curs de Cooperació i Solidaritat Internacional de Rubí Solidari, celebrat aquest cap de setmana a l\’edifici Rubí Forma. Una trentena de persones van participar en les jornades divulgatives sobre la llibertat de migració i la vulneració de drets de les persones migrades en un món globalitzat. La periodista i una de les organitzadores del curs, Anna Palou, va afirmar durant la inauguració que \”en un món tan globalitzat, l\’únic que no es desenvolupa de forma lliure i fàcil és la mobilitat de les persones degut a les polítiques dels estats\”.
El curs va comptar amb sis ponències i una taula rodona per part d\’especialistes en el tema entre divendres al vespre i diumenge al migdia. El tret de sortida va ser la xerrada sobre les claus contra el racisme conduïda per Basha Changuerra, membre del col·lectiu de dones afrodescendents Afroféminas. Changuerra va explicar que hem de qüestionar des d\’on mirem i actuem per evitar les actituds racistes en la nostra vida quotidiana, ja que totes les persones en un \”entorn blanconormatiu\” estan educades i socialitzades en un sistema que imposa una jerarquia dels blancs sobre altres races.
L\’activista catalana va afirmar que les persones blanques i occidentals acostumen a exotitzar persones d\’altres races, moltes vegades de forma inconscient i això pot derivar en un tracte irrespectuós i qüestionar la seva autoritat. La també regidora de l\’Ajuntament de Moià va criticar com els mitjans de comunicació i les institucions públiques sovint tracten els immigrants com gent que requereix ser salvada, quan el que hem de fer és donar eines a la comunitat migrant perquè es pugui desenvolupar de forma autònoma.
La responsable d\’Afroféminas a Catalunya va citar accions en l\’àmbit educatiu per evitar la discriminació, com treballar amb material que mostri la diversitat de cultures i procedències de la població i des del punt de vista de persones diverses. \”No cal fer tallers antiracistes, sinó que els infants creixin entenent la diversitat com un fet natural en la seva vida quotidiana\” – va sentenciar la ponent.
Dissabte al matí, el membre de la comissió jurídica d\’StopMareMortum, Dídac Amat, va debatre sobre \’Polítiques Europees d\’Immigració i Asil\’, seguit d\’una conferència sobre les persones sense casa que es desplacen per perill de les condicions climàtiques a càrrec de la professora de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals, Susana Borràs. El següent tema va ser la necropolítica de les fronteres, on l\’activista Dévika Pérez i l\’antropòleg Oriol Puig van parlar sobre les problemàtiques a les fronteres com Ceuta i Melilla i el desert del Sahel.
A la tarda, Susana Nicolás, de la Comissió Catalana d\’Ajuda als Refugiats, va analitzar el sistema d\’acollida espanyol, seguida de la intervenció de les periodistes de la Revista 5W Agus Morales i Anna Surinyach, qui van descriure la imatge proporcionada pels mitjans de comunicació sobre el col·lectiu dels refugiats. El curs va finalitzar diumenge al migdia amb la taula rodona \’Som terra d\’acollida? Parlem del model de societat que volem\’, on es van presentar experiències de persones migrades i organitzades per defensar els seus drets.
L\’acte va comptar amb Lamine Bathily, del Sindicat de Manters, Carmen Juares, de l\’Asociación de mujeres migrantes, Fatiha Molhaii, de l\’Associació Mares Contra el Racisme, i Mohamed Said, d\’ARSI Rubí.
Pau Navarro, regidor de Ciutadania i Cooperació internacional, es va mostrar \”molt content i orgullós de la feina de Rubí Solidari\” durant la seva intervenció en la inauguració del curs. El regidor va afirmar que el curs està consolidat a la nostra ciutat i que l\’acció local de l\’associació és necessària per a la justícia global. \”Rubí serà sempre una ciutat d\’acollida i que cerca solucions per les persones migrades\”.