En el que portem d’any, 52 dones han estat assassinades per violència masclista, l’última avui mateix a Tenerife. D’aquestes, 8 eren catalanes. La mort per violència envers les dones és només la punta de l’iceberg del masclisme, la part més visible. A sota, hi ha les dones que pateixen violacions, agressions, insults, amenaces, humiliacions, exclusions, desvalorització, discriminació i tot tipus de micromasclismes.
Per això, aquesta tarda a la plaça del Doctor Guardiet, l’Ajuntament de Rubí ha commemorat amb un acte institucional el Dia internacional contra la violència masclista. L’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, ha recordat que gràcies al feminisme les dones poden votar, decidir sobre el propi cos i ser respectades, però ha reconegut que això només passa en alguns països: “Les dones que ens dediquem a la política tenim la responsabilitat de recordar en tot moment que el masclisme i la violència que se’n deriva vulnera dels Drets Humans de la meitat de la societat. Des de la política, cal que ens assegurem que tot allò que puguem fer, es faci”.
Després del discurs de la màxima responsable municipal, set dones representants d’entitats i de la societat rubinenca han llegit el manifest, en què es destaca que “les violències contra les dones persisteixen any rere any, en una societat patriarcal que es resisteix a perdre un ‘statu quo’ que situa les dones en una posició de desigualtat. Tot i això, les dones hem trencat el silenci i no farem ni un pas enrere”. I afegeix que “es fa imprescindible seguir treballant conjuntament i coordinadament amb la implicació de totes les administracions i agents socials per l’erradicació de totes les violències masclistes i la reparació de totes les supervivents”. Les encarregades de llegir el manifest han estat la Chaima, la Siham, l’Eva, l’Elvira, la Neus, la Roser i la Puri.
Posteriorment, Chaima Farzouz ha llegit alguns dels seus poemes i alumnes de l’Escola de Música han clos l’acte interpretant diverses peces musicals. Farzozu ha insistit que “cal que la gent estigui més conscienciada que realment el masclisme és un problema que existeix a la societat i que està a les xarxes socials, al carrer o quan les dones justifiquen els micromasclismes. S’ha de tenir en compte i tornar a conscienciar, des de les escoles, que les famílies no tinguin por d’educar els seus fills en la igualtat de gènere, perquè tindran una perspectiva molt més enriquidora del món”.
A banda de l’acte institucional, En Comú Podem ha organitzat a la plaça de Catalunya una performance que pretenia sensibilitzar la ciutadania. A través d’un recorregut, els participants havien de fer front a situacions de micromasclismes, assetjament, publicitat sexual, violència verbal i fins i tot violència física per saber com reaccionar.
Ja al vespre, el col·lectiu feminista La Indòmita ha fet una marxa de torxes des del Rubí Forma fins a la plaça del Doctor Guardiet, on han participat prop de 150 persones. Durant la marxa, els manifestants han cridat ‘Ni una menos, vivas nos queremos’, ‘No es un caso aislado, es el patriarcado’ o ‘No es no y lo otro es violación’.
El col·lectiu ha llegit un manifest en el qual denuncia que el Servei d’Atenció a la Dona de Rubí “és inexistent, no té professionals, ni es donen solucions a les dones”, i han destacat la importància que les dones víctimes de violència masclista estiguin protegides per evitar “situacions de risc vital”. També han recordat la dona assassinada a Rubí durant el 2017 i han fet proclames contra el masclisme, la xenofòbia i l’homofòbia. La manifestació ha acabat amb la lectura de diferents casos de violències contra les dones i els participants han enganxat adhesius amb els noms de les 52 dones assassinades pel masclisme durant el 2019.