La plataforma Rubí sense abocadors continua la seva lluita per evitar l’obertura de Can Balasc, un abocador que està a 250 metres del primer nucli de cases de la urbanització d’Els Avets i exactament a un quilòmetre de l’escola Rivo Rubeo. Per tal de conèixer quines afectacions pot tenir aquesta instal·lació, l’entitat va convidar l’expert en medi ambient Josep Moner, del Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius. Segons va explicar Moner, la conseqüència d’aquesta infraestructura serà “la contaminació de l’aire i del sòl -aqüífers i recursos hídrics-, i això es tradueix en un greu risc per la salut pública”. L’abocador de Can Balasc preveu abocar gairebé 1.000.000 m³ de residus industrials, el que equivaldria aproximadament al contingut de més de 380 piscines olímpiques.
En especial, Moner ha destacat el risc que suposa per als infants l’obertura d’aquest abocador, ja que “són una població de risc, perquè la proximitat és un factor de les afectacions al seu desenvolupament cognitiu”, i ha recordat que anteriorment la legislació prohibia qualsevol activitat d’aquestes característiques a menys de 2 km.
Més enllà de la contaminació del sòl, el factor que més preocupa a l’ecologista és que aquest tipus d’abocadors emeten gasos contaminants. “S’originen gasos d’efecte hivernacle, dos dels quals resulten perillosos: el metà i els compostos d’òxid de nitrogen”.
Per Moner, l’arrel del problema radica en el model actual que “no contempla que els processos industrials reutilitzin els materials, un cicle tancat”. I considera greu que en plena època d’emergència climàtica, les administracions no hagin fet un canvi de cultura per adaptar-se: “Com a ciutadans ens diuen que ens hem de fer càrrec dels residus, però no demanen el mateix a les empreses”.
La plataforma es prepara per iniciar un procés judicial
L’obertura de l’abocador de Can Balasc encara no és definitiva. Abans, cal que l’Ajuntament atorgui una llicència urbanística per convertir l’antiga extractiva en un abocador i que la Generalitat doni llum verda a l’autorització ambiental. En cas que aquests dos tràmits siguin efectius, Rubí sense abocadors té clar que denunciarà les administracions per autoritzar l’obertura d’aquesta instal·lació.
Segons ha explicat l’advocat de la plataforma, Albert Calduch, hi ha diversos motius pels quals l’abocador de Can Balasc no hauria d’obrir. Entre altres, que el decret que autoritza l’empresa a desenvolupar l’activitat de l’abocador està “caducat”, així com el fet que la normativa municipal i provincial “no permeten desenvolupar aquest tipus d’activitats en el sòl en què es vol desenvolupar”. A més, la llei indica que no es poden transformar en abocadors les antigues extractives d’argila: “Ni tenen llicència ni ho poden fer allà on volen i arribarem fins al final als tribunals per demanar responsabilitat a qui calgui, Ajuntament o Generalitat o totes dues”.
Calduch ha explicat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSCJ) ha anul·lat algunes llicències per infracció del dret ambiental i es mostra optimista: “Estem convençuts que no es pot desenvolupar aquesta activitat”.
Crida a presentar al·legacions per aturar la llicència
Rubí sense abocadors presentarà una quinze-na d’al·legacions contra la llicència urbanística i demana a la ciutadania que també ho faci per aturar l’obertura de l’abocador.
A través d’aquestes al·legacions, la plataforma demana que s’inclogui al projecte una declaració d’impacte ambiental, que es respecti la limitació de capacitat en les 82.500 tones anuals o que es limiti als residus que es contemplaven al projecte de 1994 i no a tots els residus no perillosos. També demanen que no s’autoritzi per la proximitat d’un nucli habitat, així com que els vehicles que transportin els residus no puguin circular per zones residencials, motiu pel qual caldria incloure un estudi de mobilitat.
Les al·legacions es poden presentar a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania fins aquest divendres, data límit del procediment administratiu.