El Departament de Territori i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya ha iniciat el procés d’informació pública del Pla Específic de Mobilitat al Vallès Occidental i Oriental (PEMV), un document que pretén ser una guia mestra per millorar la mobilitat a les dues comarques durant els pròxims sis anys. Un dels aspectes més destacats d’aquest document en relació amb Rubí és la recuperació del projecte de l’estació Rubí-La Llana de Ferrocarrils de la Generalitat, després de molts anys amb el projecte en un calaix. Aquesta és una gran notícia per la ciutat, que fa anys que reclama una segona estació de ferrocarrils. També es preveu construir una nova estació a Terrassa Sud i incrementar la freqüència de trens en tota la línia del Vallès.
A banda d’aquest projecte, també s’incorporen altres mesures que poden millorar la xarxa de transport ferroviari de la ciutat, com ara l’increment de freqüències de la línia R8 -la que passa per Rubí-, així com el seu perllongament fins a Sant Celoni i Vilafranca. En aquesta línia, es projecta construir dues estacions més: Santa Perpètua i Baricentro.
El pla també contempla la construcció de tres intercanviadors entre Renfe i FGC, a Hospital General, Volpelleres i Riu Sec.
En relació amb el transport públic per carretera, es vol promoure una xarxa de serveis d’autobús, en la qual hi haurà la línia Rubí/Sant Cugat-Cerdanyola, Terrassa-Sabadell-Granollers o Sabadell-Castellar. Aquesta xarxa ha d’anar acompanyada per millores en les infraestructures, com ara carrils bus o elements per donar-los prioritat. El Pla de Mobilitat recull la futura implantació de la T-Mobilitat, que ha de portar una regulació dels títols i les tarifes del transport públic més eficient, justa i equitativa, ja que actualment aquesta és clarament deficient.
Les millores relacionades amb la mobilitat a peu i en bicicleta inclouen ampliar la xarxa interurbana d’itineraris amb 120 km de noves vies pedalables, entre les quals hi haurà un itinerari Terrassa-Rubí i un altre Rubí-Sant Cugat-UAB.
Xarxa de carreteres
Pel que fa a la xarxa viària, el pla preveu l’ampliació de la capacitat de vies com la C-58, la C-17 i el corredor AP-7/B-30. A més, per millorar les comunicacions transversals es proposa construir una ronda nord de Terrassa i Sabadell, desdoblar la B-124 entre Sabadell i Castellar i millores puntuals en la xarxa comarcal, per exemple a la C-1413a entre Rubí i Sant Quirze o la via interpolar entre Castellbisbal i Sant Cugat. El pla aposta per la implantació de la vinyeta com a tarifació viària i preveu que això fomenti la circulació per la C-16, descarregant de trànsit el nucli urbà de Rubí. També s’aposta per la promoció del vehicle elèctric i els punts de recàrrega i la regulació de l’aparcament, amb la incorporació de Zones Urbanes d’Atmosfera Protegida i superilles.
El pla preveu una disminució del pas de camions pel Vallès pel desenvolupament del corredor del Mediterrani i contempla implantar una nova estació intermodal de mercaderies a la Llagosta.
Objectius
Els objectius que es marca el pla són incrementar en un 7% l’ús del transport públic en els desplaçaments interns del Vallès i en els desplaçaments a Barcelona; doblar la demanda de les principals connexions interurbanes amb bus a través de corredors BRCAT -infraestructures com els carrils bus-; augmentar un 35% la demanda de transport ferroviari i reduir un 10% el trànsit amb vehicles. A més, també es proposa com a objectiu reduir la congestió viària; millorar la infraestructura per anar en bici i a peu entre nuclis urbans; i reduir en un 9% les emissions gasos contaminants.
El PEMV s’ha redactat amb la col·laboració dels consells comarcals, ajuntaments i entitats i un procés de participació ciutadana. Ara, el document es presentarà en diverses sessions informatives pel territori.