L’empresa AJK Inversiones Cantábricas y Portuarias SL, que pertany a TMA Grupo Sánchez, ha presentat a l’Ajuntament de Rubí un escrit sol·licitant la suspensió temporal de la tramitació del Projecte d’Actuacions Específiques, segons ha informat fa uns minuts el consistori. L’empresa havia iniciat el tràmit per demanar una llicència urbanística a l’Ajuntament, un tràmit necessari per obrir l’abocador de Can Balasc, juntament amb l’autorització ambiental de la Generalitat de Catalunya.
El motiu pel qual l’empresa demana la suspensió del tràmit és “la necessitat de definir amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya la fórmula més idònia per donar compliment al requeriment de la Junta de Govern Local”. La Junta a la qual es refereix l’empresa va tenir lloc el 21 de novembre i ja va acordar suspendre provisionalment el tràmit perquè faltaven dos informes, un del Ministeri de Foment i un altre de l’Oficina de Gestió Ambiental Unificada. A més, requeria a l’empresa l’aportació d’un estudi d’impacte ambiental o l’acreditació d’aquest estudi en l’expedient que l’empresa té obert amb la Generalitat per aconseguir l’autorització ambiental per part de la Generalitat.
Un altre motiu pel qual AJK Inversiones Cantábricas y Portuarias SL pot haver demanat aquesta suspensió és per la caducitat del tràmit, ja que aquests tenen un període de caducitat. Ara, caldrà veure si l’Ajuntament admet o no aquesta demanda de suspensió per part de l’empresa.
El cas és que l’anunci de l’Ajuntament al voltant de les intencions de l’empresa coincideix amb la reunió que han mantingut avui mateix el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, amb l’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, i de la qual encara no han transcendit els detalls.
Tot plegat, arriba després de la gran manifestació que va tenir lloc divendres a Rubí contra l’obertura de l’abocador i de l’aparició de les queixes veïnals en mitjans de comunicació d’abast estatal. A més, cal tenir en compte que l’incendi d’un abocador al País Basc, a més de dos desapareguts, ha provocat que més de 40.000 persones de la zona del voltant de la instal·lació estiguin exposades a gasos tòxics i nocius.
Ahir mateix, la plataforma Rubí sense abocadors va presentar les al·legacions al projecte d’autorització ambiental que la Generalitat de Catalunya havia aprovat de forma inicial.