L’Ajuntament de Rubí ha estat convidat per participar en la cerimònia virtual de commemoració del 75è aniversari de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen, que havia de tenir lloc el 10 de maig a Àustria, però que finalment es farà de forma digital.
Onze rubinencs van ser deportats a aquest camp, dels quals sis van perdre la vida a Gusen, un subcamp a 4 km de Mauthausen, i un va morir a Hartheim. Es tracta dels rubinencs Enric Aragonès Campderrós, Francesc Bartoli Creus, Gregorio Beltran Jardiel, José López de Letona Angulo, Jesús Montroig Cuarteto, Joaquim Rusiñol Folch i Andreu Vidal Almirall. Els altres quatre rubinencs, Joaquim Aragonès Campderrós, Antoni ?’dena ?’dena, Antoni Pereña Salas i Joaquim Cardona Parera van poder sortir amb vida, tot i que aquest últim va acabar morint a França el 1955. La majoria van arribar als camps després de ser deportats fugint a l’exili després de la Guerra Civil.
Cada any des del 1946 es fan cerimònies de commemoració i alliberament al camp de concentració de Mauthausen, situat a Àustria, així com a les ubicacions dels antics subcamps, en diferents punts del país. Les cerimònies de commemoració i alliberament es duen a terme anualment al Memorial del camp de concentració de Mauthausen i a les ubicacions dels antics subcamps. Enguany, l’Ajuntament de Rubí havia d’assistir-hi convidat per Amical Mauthausen però, finalment, l’homenatge haurà de ser virtual per la crisi sanitària.
La cerimònia, organitzada per Amical Mauthausen amb la col·laboració del Comitè Internacional de Mauthausen, serà el 10 de maig entre les 11 h i les 12 h i s’iniciarà amb una salutació i la lectura del Jurament de Mauthausen en diferents idiomes, ja que el 90% de les víctimes no eren ni alemanyes ni austríaques. Els presoners, principalment dissidents polítics, eren utilitzats pel règim nazi com a mà d’obra esclava, especialment a les mines que hi havia a la zona, i destacava per la gran quantitat de presoners espanyols que hi havia.
Durant l’homenatge, hi haurà parlaments i es passarà un vídeo amb declaracions dels supervivents i informes sobre l’alliberament, entre altres. El camp va ser alliberat per l’exèrcit nord-americà el maig de 1945.
A banda d’aquest homenatge, fins al 20 de maig tindran lloc les Setmanes de Commemoració Virtuals. Durant aquest temps, la web del Comitè Internacional de Mauthausen publicarà vídeos curts de supervivents de camps de concentració i testimonis presencials, informes dels alliberadors, declaracions d’organitzacions de víctimes i ambaixadors i iniciatives commemoratives locals, entre altres.
El regidor de Memòria Històrica, Pau Navarro, ha explicat que la voluntat del consistori és recordar els rubinencs que van patir la repressió dels camps nazi i per continuar lluitant contra el feixisme: “Rubí vetllarà per donar reconeixement a aquestes persones de la nostra ciutat participant en aquest acte virtual, extensible a totes les persones que van patir la deportació, amb la plena convicció que és amb aquesta pedagogia com es pot frenar i aturar el feixisme”.