Des de l\’inici de l\’estat d\’alarma, el Servei d\’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) ha atès 122 rubinenques per violència masclista, de les quals 93 ja eren usuàries del servei i 29 han accedit per primer cop entre el 14 de març i el 30 d\’abril. Les dones ateses tenen una mitjana de 34,4 anys i majoritàriament són víctimes de violència psicològica o física. En un 70% dels casos, l\’agressor és la seva parella o exparella.
Les 194 visites s\’han fet a través de vies telemàtiques, per telèfon, correu electrònic, WhatsApp, videotrucada o Facebook, i s\’han detectat 24 episodis de violència, dels quals 8 eren urgències. Set dones han realitzat denúncies per violència masclista i a quatre d\’elles s\’ha imposat una ordre d\’allunyament per als seus agressors. També s\’han tramitat quatre ATENPRO, un dispositiu de telefonia mòbil que gestiona Creu Roja per a la protecció de les dones que pateixen violència.
El confinament ha suposat un risc afegit per a les dones i els infants víctimes de violència masclista, ja que estan obligades a conviure amb l\’agressor en un context excepcional que pot contribuir al fet que apareguin nous casos de violència o a agreujar-los. La víctima té més difícil trobar el suport de familiars i professionals i menys oportunitats per verbalitzar, compartir o demanar informació o assessorament.
El SIAD de Rubí s\’ha reorganitzat per oferir la màxima cobertura amb un sistema de torns que garanteix l\’atenció presencial. Les professionals també disposen d\’un dispositiu de telefonia mòbil per poder estar en contacte amb les dones, independentment de si es troben al SIAD o al seu domicili.