L’Ateneu acollirà el 21 de setembre l’acte de recepció institucional de les Stolpersteine, les llambordes que recorden els 11 deportats rubinencs durant el nazisme. Les obres commemoratives de l’artista alemany Gunter Demnig van arribar a Rubí el juliol i s’instal·laran entre el 22 i el 23 de setembre en els punts de la ciutat que van ser l’última residència dels homenatjats.
Els familiars dels rubinencs deportats seran els protagonistes de l’acte institucional en una trobada que estarà presidida per l’alcaldessa, Ana M. Martínez i que comptarà amb la presència de representants del Memorial Democràtic, l’Amical Mauthausen i membres de la Taula de la Memòria Històrica i historiadors locals.
L’acte de recepció tindrà l’aforament restringit i la col·locació de les llambordes anirà a càrrec de personal tècnic de l’Ajuntament. La pandèmia de covid-19 ha impedit que finalment sigui el mateix artista creador de les Stolpersteine qui col·loqui les llambordes a Rubí.
Les 11 llambordes que es col·locaran homenatjaran a Enric Aragonès, Joaquim Aragonès, Francesc Bartroli, Gregorio Beltran, Joaquim Cardona, Jesús Montroig, Antoni ?’dena, Antoni Pereña, Joaquim Rusiñol, Andreu Vidal i José López de Letona. Actualment, hi ha més de 75.000 llambordes en homenatge a les víctimes de la persecució nazi distribuïdes en una vintena de països.
Taula de la Memòria Històrica
D’altra banda, va tenir lloc una nova reunió de la Taula de la Memòria Històrica on també es va explicar que el 28 de setembre es convocarà la Comissió del nomenclàtor per seguir treballant en el canvi de nom de la plaça Nova per la plaça Neus Català. Una altra qüestió que també es va tractar és la recerca d’un possible refugi antiaeri que es podria trobar sota el carrer Cadmo.