Rubí ha homenatjat aquest dilluns als 11 rubinencs que van ser deportats als camps nazis després de fugir a l\’exili per la Guerra Civil espanyola. L\’acte va tenir lloc al Celler i precedeix la col·locació entre avui i demà de les Stolpersteine, una per cadascuna de les víctimes: Enric Aragonès, Joaquim Aragonès, Francesc Bartroli, Gregorio Beltran, Joaquim Cardona, Jesús Montroig, Antoni ?’dena, Antoni Pereña, Joaquim Rusiñol, Andreu Vidal i José López de Letona.
L\’acte va estar presidit per l\’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, i també va comptar amb representants del Memorial Democràtic i l\’Amical Mauthausen. \”A Rubí no volem oblidar ni els noms ni les històries d\’aquests 11 veïns que van patir l\’horror de la deportació. Volem honrar la seva lluita i convertir-la en la inspiració d\’una societat lliure i justa\”, va explicar la màxima responsable municipal, que considera que les Stolpersteine serviran per ajudar a sensibilitzar els més joves.
Durant l\’acte, Meritxell Bartroli, el besoncle de la qual era Francesc Bartroli, va explicar el trauma que va suposar per la seva família la pèrdua del Francesc: \”Quan l\’avi parlava de la guerra, la iaia el feia callar. I el tiet Josep, que encara es viu, quan sent parlar del seu germà Francesc se li fa un nus a la gola. L\’avi va posar al meu pare el nom de Francesc, en honor d\’aquell germà que li van prendre, aquell germà a qui se\’l van endur de jove i a qui van prendre la joventut i la vida\”. També va participar a l\’acte Pere Boada, nebot net i net d\’Enric i Joaquim Aragonès, que va explicar que \”l\’avi estaria content que es conegui el que van fer, el que van viure i pel que van lluitar, malgrat que han passat tants anys\”.
Per la seva banda, Albert Cardona, nebot de Joaquim Cardona, va explicar que el seu tiet va falsificar la seva documentació per poder anar al front i va lloar la iniciativa d\’homenatjar aquests 11 homes: \”Si no fos per això, la majoria de la gent no sabria que hi va haver homes valents que van patir dues guerres\”. La besneta de José López de Letona, Clàudia López de Letona, va subratllar que \”això no es pot tornar a repetir més\”. I per últim, Mercè ?’dena, neboda d\’Antoni ?’dena, va destacar la incomoditat que li suposava al seu tiet parlar d\’aquella època: \”Quan anàvem a veure\’l i li fèiem preguntes o li ensenyàvem alguna fotografia dels camps, ell deia que no ens podíem imaginar el dolor que havien viscut\”.
L\’acte d\’homenatge va coincidir amb el Dia internacional de la pau i es va celebrar amb aforament restringit per la situació sanitària.