El Servei de Ciutadania de l’Ajuntament ha organitzat el Mes de les diversitats, una programació d’activitats que té com a objectiu combatre els estereotips i prejudicis i reivindicar la diversitat com un valor positiu i enriquidor. La proposta, que tindrà lloc entre el 2 i el 30 d’octubre, inclou espectacles, tallers, xerrades i exposicions en diferents equipaments municipals.
Les diferents activitats s’han treballat de manera transversal des de diversos serveis municipals i en col·laboració amb les entitats locals que treballen pel respecte i la tolerància. La programació, que arrenca el 2 d’octubre amb l’espectacle infantil ‘Les ombres que conten contes’ (18 h a l’Ateneu), consta de diferents propostes, algunes en línea i d’altres en format presencial, per fer visibles les infinites diversitats existents: de gènere, funcional i d’origen, entre d’altres.
Per al regidor de Ciutadania, Pau Navarro, “durant aquest mes, parlarem de diversitats des de la transversalitat i posant de manifest que la diversitat és universal. Celebrarem les diversitats com a valor que fa avançar la societat i que engloba, d’una o altra manera, al conjunt de la població”.
Entre les diferents propostes, destaquen el cinefòrum al voltant de la pel·lícula Inch\’Allah que organitza Rubí Acull (15 d\’Octubre a les 18.30 h a la Biblioteca Mestre Martí Tauler) i la conferència Quiet a càrrec de l’escriptor Màrius Serra sobre l’experiència de ser pare d’un fill amb paràlisi cerebral que organitza l’Aula Extensió Universitària de Rubí (AEUR) (29 d’octubre a les 18 h a la Biblioteca Mestre Martí Tauler). Dimecres 14 d’octubre, la ciutadania podrà seguir un taller sobre prejudicis i estereotips que impartirà en línia l’entitat SOS Racisme i dimarts 20 d’octubre, el Servei de Mediació del consistori ha preparat un taller al voltant de les conseqüències dels prejudicis al Centre Cívic Cruïlla del Pinar.
Per tractar els prejudicis sobre la salut mental, el Servei de Rehabilitació Comunitària de Rubí del Consorci Sanitari de Terrassa proposa un debat al voltant del vídeo Tenim molt a dir: en primera persona, obrint camins on apareixen persones diagnosticades d’un problema de salut mental i que expliquen la seva experiència (8 d’octubre a les 17 h a l’Ateneu).
L’escola d’art i disseny edRa també se suma a la iniciativa amb tres projectes artístics de diferents disciplines: Diversitat, Tal com soc i Identitats. Amb Diversitat, els i les estudiants volen fer visibles les diversitats mitjançant la combinació de rostres, tors i extremitats que donen lloc a diferents personatges i a Tal com soc la construcció de cubs de fang mostraran rostres diversos. Les dues exposicions es podran veure del 13 al 30 d’octubre a l’aparador de la Biblioteca Mestre Martí Tauler. Totes dues propostes tenen una versió en format audiovisual d’animació que juntament amb Identitats es podran veure a través de les xarxes socials i els tòtems municipals.
Totes les activitats requereixen inscripció prèvia, la signatura de la declaració responsable Covid-19 i es duran a terme amb totes les mesures de seguretat pertinents per evitar contagis: gel hidroalcohòlic, mascareta i distància interpersonal d’1,5 metres. Les places presencials seran sempre limitades per garantir grups reduïts.