L’Ajuntament de Rubí, a través del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), i el Consell Comarcal del Vallès Occidental, mitjançant el seu Equip d’Atenció a la Infància i Adolescència (EAIA), han impulsat la creació d’un grup d’ajuda mútua de mares.
El grup, sota el nom Teixim xarxa entre dones, està format per sis mares ateses per l’EAIA que durant aquesta tardor han creat un espai per compartir experiències i han desenvolupat un vincle emocional entre elles. L’objectiu de la proposta és oferir a les mares un espai de confiança on també es puguin informar sobre el fenomen de les violències masclistes i l’impacte que produeix sobre les dones i els seus fills i filles.
La idea de crear un grup de mares va néixer el curs passat arran de l’experiència del grup de mares d’habilitats marentals que es va fer des de l’ens comarcal. En aquest grup es va constatar que la creació d’un espai compartit facilitava la comunicació de sentiments i emocions en dones que vénen d’una trajectòria vital de molt patiment, silenci i indefensió.
La regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Rubí, Yolanda Ferrer, ha assenyalat que “l’apoderament de les dones passa sovint per l’ajuda mútua. La maternitat pot ser un moment d’incerteses que, si es viu des de la sororitat, pot esdevenir un moment de creixement i apoderament. Els bons resultats d’aquesta primera experiència ens animen a continuar treballant per promoure l’ajuda mútua i consolidar aquest tipus de recurs”.
El grup ha planificat l’espai des del punt de vista de les cures, l’empatia i la humanitat, tenint en compte que són dones amb una experiència vital plena d’obstacles i dificultats. D’aquesta manera, s’ha generat un espai real de confiança i les dones participants han compartit experiències i solucions entre elles.
Els continguts de les sessions s’han adaptat a la demanda de les dones. S’hi han tractat temes com els rols i estereotips de gènere, feminismes, desigualtat de gènere, societat patriarcal, tipus de relacions de parella, mites de l’amor romàntic, violències masclistes, autoestima, com ens cuidem i com cuidem, treball reproductiu, drets bàsics i gestió emocional.
El disseny d’aquest grup ha estat un repte per a les professionals implicades perquè ha requerit la desconstrucció d’etiquetes que pesen damunt de les usuàries, reduir el posicionament jeràrquic respecte a les mateixes i col·locar-se en un nivell on poder aprendre d’elles i amb elles en cercle, des del vincle i el reconeixement mutu.