La commemoració del Dia Internacional contra la Violència Masclista ha estat molt marcada per les restriccions sanitàries i el manifest s’ha difós per internet, concretament a través de la plataforma Youtube (https://www.youtube.com/watch?time_continue=525&v=DZLoIZ7PMoU&feature=emb_logo). Inicialment, l’activitat s’havia de fer a l’Ateneu, però finalment s’ha decidit que no sigui un acte presencial.
Rosa Tous, Puri San Facundo i Lola Cabello del Grup d’Ajuda Mútua de Rubí; Antonia Pellejero de l’Associació Vallès Amics de la Neurologia (AVAN), Remei Gómez de la Fundació Vicente Ferrer i Fatoumata Binta Sane de l’Associació Catalanosenegalesa per la Cooperació i la Promoció Social i Cultural (ACSPROSC) han fet aquest dimecres lectura del text unitari que aquest any han acordat les dues entitats municipalistes i les quatre diputacions catalanes, la Generalitat de Catalunya, el govern espanyol i l’Ajuntament de Barcelona.
El manifest reflexiona sobre l’impacte de la pandèmia en les violències masclistes i assenyala que el confinament forçat de les víctimes ha transformat els espais comuns de les ciutats en els llocs més segurs. “Hem après que allò que ens havien ensenyat no era cert i, contràriament al que crèiem, el lloc més segur per a les dones i les nenes pot ser el carrer, les places, els llocs on fem vida, mentre que la llar, la proximitat, allò que ens havien ensenyat com a refugi, pot ser l’espai més perillós per a nosaltres”, diu el text.
El document també recorda que el nombre de trucades i atencions per casos de violència masclista s’ha vist incrementat en xifres tristament històriques durant el primer estat d’alarma i es dirigeix a les dones en situació de violència per traslladar un missatge de suport i, en general, a la ciutadania a qui demana que deixi de ser còmplice de la violència i sigui corresponsable de la construcció d’un món millor.
Durant tot el mes de novembre, Rubí commemora el 25-N amb propostes culturals, formatives, reivindicatives i professionals adaptades a la crisi sanitària de la covid-19. S’ha programat en línia la segona edició del curs ‘Nenes i nens que pateixen la violència de gènere en la parella’ adreçat a professionals de l’àmbit de Serveis Socials, Sanitari, Educatiu i de Lleure a càrrec de Raúl Lizana, psicòleg i terapeuta infantil (1 de desembre) i, si la situació epidemiològica ho permet, el 15 de desembre, l’alumnat de 3r i 4t d’ESO de les escoles que ho demanin podrà assistir a La Sala al monòleg ‘No solo duelen los golpes’ de l’actriu i activista feminista Pamela Palenciano. L’espectacle basat en l’experiència de la mateixa actriu protagonista promou la reflexió crítica dels i les joves.