Els Centres d’Atenció Primària (CAP) han jugat un paper clau en aquesta pandèmia com a murs de contenció davant el coronavirus i evitant el col·lapse total dels hospitals. En la primera línia de l’atenció sanitària a la ciutadania, els CAP locals, com els de la resta de Catalunya i Espanya, han hagut d’adaptar-se i reorganitzar-se sense marge de temps a l’evolució de la pandèmia i sense intentar descuidar la resta de necessitats sanitàries. Una part de la ciutadania valora l’esforç i creu que ha estat un èxit, altra no ha quedat convençuda i reclama més atenció presencial. Diferents percepcions fruit d’experiències diverses. Aquesta setmana, hem volgut que siguin els responsables dels centres rubinencs els que ens expliquin com han viscut aquesta pandèmia i com es preparen per la vacunació del coronavirus.
Recursos i canvis organitzatius als Centres d’Atenció Primària de Rubí durant la pandèmia
La situació generada pel coronavirus ha incrementat notablement la pressió assistencial sobre els equips d’atenció primària, tal com explica el Dr. Xavier Pañart, director del CAP Mútua a Rubí. Pañart assenyala que han evitat el col·lapse reorganitzant personal, reforçant els recursos professionals i prioritzant tasques i serveis en funció dels diferents moments de la situació pandèmica.
La dra. Rosa M. Jurado, directora del CAP Anton Borja, confessa que, durant la primera onada, els CAP Anton de Borja i Sant Genís es van veure desbordats per la gran afectació a la població. Jurado agraeix la col·laboració imprescindible de voluntaris, estudiants de medicina i infermeria, així com el reforç de personal administratiu, els equips de Gestió Covid i els equips de realització de PCR i TRA (Test Ràpid Antigènic). “No hem baixat el ritme en cap moment i seguim atenent la demanda covid i reprenent amb major intensitat la demanda no covid”, assenyala la doctora.
Els CAP de la ciutat han hagut d’implementar mesures d’adaptació a l’entorn sanitari generat per la covid-19.
Al CAP Rubí Mútua, per exemple, s’ha creat una unitat funcional d’atenció a la patologia respiratòria per al diagnòstic, avaluació, gestió i assessorament de pacients i s’ha potenciat la Unitat funcional de Crònics Equip d’Atenció a Residències i atenció a domicili al pacient fràgil. A més, els gestors covid han realitzat seguiment clínic i epidemiològic dels casos i dels seus contactes; s’ha creat l’equip Referent Covid Escola per a la gestió de casos als centres educatius; i s’han limitat les àrees d’espera al 30% de la seva capacitat i accés fins 15 minuts abans de la visita, entre altres.
De la visita presencial a la consulta telefònica o virtual
Un altre factor clau als CAP ha estat el pas de l’habitual atenció presencial al predomini de consultes telefòniques o virtuals. El dr. Xavier Pañart detalla com al CAP Rubí Mútua han habilitat canals de consulta per internet, el portal La Meva Salut, i el portal web de gestió Cites i tràmits, per tal d’optimitzar la resolució de tràmits com renovació de l’autorització de medicaments, gestió de la incapacitat transitòria laboral, etc.
La dra. Rosa M. Jurado explica com al CAP Anton de Borja i Sant Genís es van adaptar al teletreball; la prioritat d’atenció per telèfon, e-consulta o videoconsulta.
La directora del CAP Anton de Borja assegura que aquest canvi no és fàcil per la població ni pels equips d’atenció primària. “Hem passat d’un sistema totalment obert a un de selectiu per garantir l’atenció i la protecció enfront del contagi del SARS-CoV-2. Tots tenim clar que haurem de conviure amb la malaltia fins que arribi la vacuna”.
La vacunació contra la grip
Davant la similitud de símptomes dels virus de la grip i la covid-19, enguany la campanya de vacunació antigripal 2020-2021 als CAP de Rubí ha comptat amb més recursos que anys anteriors. L’externalització en edificis annexos o cedits per entitats ha servit per evitar concentracions d’usuaris i més contagis, així com per donar una major resposta a una major demanda, tal com explica la Doctora Rosa M. Jurado.
Al CAP Anton de Borja la vacunació s’ha realitzat al Servei de Rehabilitació Comunitària del 19 d’octubre al 6 de novembre, mentre que al CAP Sant Genís va tenir lloc del 19 d’octubre al 13 de novembre als espais cedits per les associacions veïnals de Can Fatjó, Vallespark i Les Valls de Sant Muç. Al CAP Rubí Mútua la campanya de vacunació va tenir lloc del 19 d’octubre al 30 de novembre a l’edifici annex de l’antic Servei d’Emergències Mèdiques (C/ Prat de la Riba).
Aquesta potent campanya de vacunació tenia l’objectiu d’arribar al màxim de població de risc possible i ha registrat un percentatge de vacunació del 64,5% de la població major de 65 anys adscrita al CAP Sant Genís, un 62,7% al CAP Anton de Borja i un 55,5% al CAP Rubí Mútua en el mateix rang d’edat.
“Certament estem contents amb el desenvolupament i resultats de la campanya encara que ens hagués agradat vacunar a un major nombre d’habitants”, valora la directora del Cap Anton de Borja. Actualment els Centres d’Atenció Primària segueixen amb la vacunació amb cita prèvia fins esgotar existències.