Des del 2 de gener, els patinets elèctrics, considerats Vehicles de Mobilitat Personal (VMP), no poden circular ni per la vorera ni per a les zones reservades per a vianants. Es tracta d’una norma que aplica la Direcció General de Trànsit (DGT) i que, per tant, és d’obligat compliment a tot l’estat espanyol.
El conflicte entre els vianants i els patinets elèctrics es produeix des de l’inici de la popularització d’aquests vehicles elèctrics, que permeten molta llibertat i autonomia per moure’s en entorns urbans. Barcelona va ser la primera ciutat que va aplicar una ordenança municipal per tal de restringir la mobilitat dels vehicles a les voreres i les zones reservades per a vianants. A Rubí, el govern va posar en marxa una campanya informativa i sancionadora seguint una instrucció del Ministeri de l’Interior i va afirmar que durant el 2020 aprovaria una ordenança municipal, tot i que aquesta encara no s’ha desenvolupat.
Ara, però, aquesta normativa és de rang superior a qualsevol ordenança municipal i per tant d’obligat compliment a qualsevol municipi, inclòs Rubí. Això vol dir, per exemple, que els patinets no poden circular per l’illa de vianants i ho han de fer per la calçada dels carrers propers.
Què diu la normativa?
Concretament, la norma assenyala que els VMP no poden circular per les voreres ni pels espais reservats als vianants, com per exemple passos de vianants. Ho han de fer de forma obligatòria pels carrils bici senyalitzats i, en cas de no haver-hi, per la mateixa calçada que la resta de vehicles. També preveu que els conductors d’aquests vehicles hagin de complir les normes de circulació i limita la seva velocitat als 25 km/h. Això inclou, per tant, l’obligació de sotmetre’s a proves d’alcoholèmia si les autoritats ho requereixen. També està prohibit que hi hagi dos ocupants sobre el vehicle, ja que són d’ús individual, fins i tot si és un infant.
D’altra banda, també prohibeix que els patinets elèctrics circulin per carreteres, autopistes, autovies i túnels urbans, entre altres vies singulars.
Sancions
En cas d’incompliment de la normativa, la DGT recull una proposta de sancions per dissuadir els conductors de saltar-se les mesures. La multa per circular per la vorera o zones de vianants és de 200 euros i per portar un acompanyant, de 100 euros. També se sanciona amb multes de 200 euros conduir el vehicle fent ús del telèfon mòbil o d’auriculars.
En cas de positius per alcohol la sanció va entre els 500 i els 1.000 euros i en cas de positiu per drogues, la multa és de 1.000 euros. A més, si el patinet no porta llums ni el conductor no du indumentària reflectant, se sancionarà amb 200 euros.
Els ajuntaments poden regular l’ús del casc
Pel que fa a l’ús del casc sí que dependrà de les ordenances municipals, ja que la DGT no ho contempla. Així, en el cas de Rubí no és obligatori l’ús del casc ni tampoc tenir una assegurança obligatòria.
Tot i això, la DGT sí que contempla de cara al 2022 que els conductors de VMP hagin de validar un conjunt de requisits tècnics, com ara la il·luminació, els frens o els elements reflectants.