Aquesta matinada s’ha donat el tret de sortida a una campanya electoral al Parlament de Catalunya marcada per la pandèmia de coronavirus, una campanya insòlita en la qual les restriccions i el confinament seran els protagonistes. Tant l’executiu com els partits han assumit que el decret d’ajornament electoral, que posposava els comicis fins al 30 de maig, ha quedat suspès pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), qui va estimar la suspensió cautelar del decret basant-se en la llarga provisionalitat institucional. Així que, fins que resolgui la seva decisió definitiva abans del 8 de febrer, els partits que opten al Parlament català estan oficialment en campanya electoral.
El govern català, tot i que manté que votar el 14 de febrer suposa un risc en plena tercera onada de la pandèmia, manté els seus missatges en defensa dels protocols establerts de cara a incentivar una votació segura.
Pel que fa a la campanya pròpiament dita, el Procicat ha publicat el protocol que marca les directrius de com han de ser els actes de la campanya electoral del 14 de febrer. El document demana “fomentar l’atenció i les activitats telemàtiques” i, en el cas que els partits vulguin fer un míting presencial, es recomana “prioritzar els actes a l’aire lliure”. Per tant, els mítings en recintes tancats hauran de ser l’última opció a adoptar.
Tant si els actes es fan a l’aire lliure o en un espai tancat, l’aforament haurà d’estar limitat al 50 % fins a un màxim de 1.000 persones (aire lliure) o 500 (local tancat).
Les directrius del Procicat també eliminaran pel 14F algunes de les imatges típiques de les campanyes electorals. Per exemple, els candidats no podran passejar per mercats o places buscant el vot de la gent, ni tampoc podran repartir pamflets ni fer petons o abraçades als militants.
Pel que fa als mítings en espais tancats, es recomana no fomentar els càntics ni els crits, sinó que només estaran permesos a l’aire lliure. Els assistents a les convocatòries tampoc no podran compartir pancartes, ni els partits els podran repartir material de marxandatge.
En paral·lel a les mesures per a la campanya electoral, la Generalitat i els Mossos d’Esquadra sí que permetran la mobilitat fora del municipi per a qui assisteixi als mítings d’un partit.
De fet, el certificat autoresponsable preveu una casella per a aquest efecte. Una decisió que ha aixecat polèmica en molts sectors que estan vivint greus restriccions a causa de la pandèmia i que no entenen per què no es pot, per exemple, anar al teatre a un altre municipi, però sí assistir a un acte polític.